StoryEditor
priopćenje

BH novinari - Hitno zaustaviti nasilje policije nad novinarima u Banjoj Luci

Piše fena  /  25.02.2023., 13:51h

Upravni odbor Udruženja BH novinari hitno zahtjeva od Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužiteljstva u tom gradu da obustave pravno i institucionalno nasilje nad Nikolom Moračom, novinarom lista EuroBlic i portala SrpskaInfo.

Morača je jučer ispitivan u policiji i prisiljavan na otkrivanje izvora informacija suprotno zakonskim odredbama i međunarodnim standarda zaštite slobode medija i izražavanja.   

Prema informacijama kojima raspolažu BH novinari, Nikola Morača je saslušan u Policijskoj upravi Banja Luka zbog autorskog teksta o silovanju osamnaestogodišnje djevojke za koje je osmnjičena jedna osoba.

- U prisustvu tužiteljice Goradane Mijatović, dežurni policijski inspektori su zahtjevali od novinara da otkrije 'tko mu je dao podake' o osobi osumnjičenoj za silovanje, te mu oduzeli mobilni telefon iako za to nisu imali zakonit sudski nalog. Istovremeno, inspektori i tužiteljica su, demostrirajući  institucionalnu nadmoć i obrazlažući kako će biti zadržan najmanje pet sati u policiji, iskoristili nepovoljnu situaciju u kojoj se nalazio novinar i prisilili ga da potpiše kako  'dobrovoljno' policiji ustupa vlastiti telefon - navode iz Udruženja BH novinari. 

Upravni odbor BH novinara je, kako ističu, užasnut brutalnim postupanjem Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka prema novinaru Morači, uz korištenje istitucinalne sile suprotne Ustavu i kaznenom zakonodavstvu Republike Srpske, koji štite vrijednosti slobode izražavanja i pravo novinara na zaštitu izvora informacija. 

- Postupanje osoba iz policije i tužiteljstva u Banjoj Luci je eklatantan primjer kršenja medijskih sloboda i individualnih prava ne samo novinara Nikole Morače već još četvorice njegovih kolega: Siniše Trkulje, urednika EuroBlica, Borisa Lakića, urednika portala SrskaInfo, i Nebojše Tomaševića, novinara Glasa Srpske, koji su također jučer ispitivani u policiji. Ovo je još jedan, neprihvatljiv pokušaj gušenja medijskh sloboda u Republici Srpskoj kroz kriminaliziranje novinara i pripisivanje odgovornosti medijima samo zato što su pisali o navedenom slučaju i kritički propitivati efikasnost i (ne)profesionalnost postupanja nadležnih policijskih organa - istaknuli su iz Udruženja BH novinari

Članovi Upravnog odbora BH novinara su uvjereni kako tužiteljica Gordana Mijatović i dežurni policijski inspektori veoma dobro znaju da se od novinara može tražiti otkrivanje izvora informacija samo u slučajevima saznanja o počinjenju kaznenog djela ubojstva, te da se bez sudskog naloga ne mogu oduzimati novinarski materijali i oprema.

- Jučer su postupili suprotno zakonskim propisima i vlastitom znanju, samo da bi  stvorili „pogodno okruženje“ za buduće kaznene progone novinara i medija u Republici Srpskoj koji kritički pišu o temama od javnog značaja, a koje odavno najavljuje Milorad Dodik, predsjednik tog entiteta. U kontekstu navedenog, BH novinari i Linija za pomoć novinarima će pokrenuti pravne postupke za ispitivanje ponašanja odgovornih osoba Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužiteljstva, a sve sa ciljem zaštite slobode medija i sigurnosti novinara u Republici Srpskoj - priopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Dnevnik.ba

04. ožujak 2024 09:14