Article_Top_970x250

Bh. ISIL-ovca otac se javno odrekao, a majka sprema za susret: ´Izgrlila bih ga i izljubila...´

´ipak mi je sin...´

Bh. ISIL-ovca otac se javno odrekao, a majka sprema za susret: ´Izgrlila bih ga i izljubila...´

svibnja 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Profimedia

Od izručenja Ibre Ćufurovića prošlo je tri mjeseca, a i dalje ne surađuje s tužiteljstvom te se brani šutnjom

Slučaj Ibre Ćufurovića, Bošnjaka iz Velike Kladuše koji je otišao put Sirije kako bi se borio na strani Islamske države, obišao je regiju kad je njegov otac bez imalo sustezanja izjavio da zaslužuje smrtnu kaznu.

Zbog svađi oko sina raspala se obitelj

'Što se mene tiče, zaslužio je smrtnu kaznu. On više nije moj sin i meni ne treba', izjavio je svojedobno njegov otac Šefik Dnevnom avazu. 'Da je otišao da zaradi novac, da pomogne obitelji, pa hajde. On je otišao da ubija nevine ljude', dodatno je pojasnio nesretni otac svoj stav oko najmlađeg sina.

Osim toga, otac mu je zamjerio i to što je razdvojio obitelj. Što zbog učestalih svađa oko najmlađeg sina, što zbog imovinskih odnosa, Šefika je napustila i surpuga Zekija, pa se obitelj Ćufuruvić nakon odlaska mladića u Siriju - raspala.

Bio na crvenoj tjeralici interpola

Inače, Ćufurović je otišao u Siriju 2013. godine kao jedva punoljetna osoba, a tri godine poslije postao je tražen. Za njim je raspisana crvena interpolova tjeralica zbog organiziranja i pridruživanja terorističkoj skupini.

Uhitile su ga kurdske snage u rujnu 2017. kad je pokušao napustiti teritorij koji je kontrolirao ISIL. U zatvoru na sjeveru Sirije proveo je 17 mjeseci, a potom je u veljači ove godine izručen BiH kao prvi bosanski državljanin koji je deportiran iz Sirije. U BiH sad čeka suđenje za organiziranje terorističke grupe, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim skupinama i terorizam.

Ne surađuje s tužiteljstvom

Premda je od izručenja prošlo tri mjeseca, Ćufurović i dalje ne surađuje s tužiteljstvom. Za sada se brani šutnjom i preko svog odvjetnika poručuje da će tako ostati sve dok su mu supruga i dvoje djece, sin i posinak, u Siriji. Naime, za boravka na ratištu Ćufović se oženio s također BH-državljankom s kojom je lani dobio sina, ali dijete nikada nije vidio uživo.

Ipak bosansko-hercegovački mediji otkrili su da je zatražio prvi ustupak, preko odvjetnika je zamolio kontakt sa svojom obitelji iz BiH, i to s majkom i bratom. Za razliku od svog supruga, Zekija je spremna za susret sa sinom, a željela bi vidjeti i unuče.

'Zagrlila bih i izljubila, i jako ih stisla u svoj zagrljaj kao majka. To su moja djeca', izjavila je još lani.

Dnevnik.ba