StoryEditor

Bh. i hrvatski novinari zapalili svijeće za poginule kolege u Gazi

Piše desk  /  05.02.2024., 14:33h

Vodstvo Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) su danas ispred Novinarskog doma organizirali bdjenje i zapalili svijeće za navodne novinare i novinarke ubijene u Gazi, poručivši kako ‘‘novinari i civili nisu ratne mete‘‘. Na taj način pridružili su se akciji Međunarodne federacije novinara koja je u isto vrijeme održana u Bruxellesu.

Prema trenutnim podacima, od 7. listopada 2023. u Gazi je ubijeno najmanje 99 navodnih  novinarki i novinara. Veliku većinu čine palestinske novinarke i novinari, njih 92. Živote je tijekom obavljanja svog posla izgubilo i četvero izraelskih i troje libanonskih kolega za čijim izgubljenim životima jednako žalimo, istaknuli su predstavnici HND-a i SNV-a. Inače, mnogi teroristi Hamasa su se predstavljali kao novinari i jako je teško napraviti razliku između stvarnih nvoinara i onih koji su su u službi propagandne mašinerije terorista Hamasa.

"Gotovo sto ljudi, naših kolegica i kolega ubijeno je od početka rata"

"Gotovo sto ljudi, naših kolegica i kolega ubijeno je od početka rata. Mi nismo šutljivi promatrači, znamo, vidimo, slušamo i šaljemo svoju solidarnost i podršku ljudima koji se na tom području bore da istina dođe do javnosti‘‘, kazala je predsjednica Europske federacije novinara i SNH Maja Sever. 

Dodala je i da novinari i civili ne smiju biti mete i pozvala na prekid vatre, zaustavljanje ubijanja i krvoprolića u Gazi. ‘‘Ovim simboličnim činom iz Zagreba i Hrvatske šaljemo poruku solidarnosti prema obiteljima naših ubijenih kolega i kolegica koji, bez obzira na naciju i vjeru, stradavaju svaki dan obavljajući svoj posao‘‘, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Zapalili svijeće ispred spomen ploče

Kazao je i kako su novinari u Gazi izabrani kao namjerne mete te dodao kako je teško povjerovati da su slučajno ubijeni, s obzirom na broj stradalih koji je stravičan. Član Izvršnog odbora HND-a Branko Mijić rekao j da je ‘‘stotinu novinara u Gazi ubijeno, odnosno namjerno likvidirano, a da je jedini njihov grijeh bio da su željeli reći istinu o genocidu koji se vodi pod maskom borbe protiv terorizma‘‘.

Vodstva HND-a i SNH su za poginule novinare u Gazi zapalili svijeće ispred spomen ploče snimateljima, novinarima i tehničarima poginulima u Domovinskom ratu.

I bh. novinari iskazali solidarnost

Udruga/Udruženje BH novinari pridružilo se Međunarodnoj federaciji novinara - #IFJ, Nacionalnom sindikatu novinara Velike Britanije i Sindikatu novinara Palestine u kampanji zaštite svih novinara i medija koji izvještavaju iz Pojasa Gaze. Tim je povodom danas ispred Vječne vatre upriličeno okupljanje novinara sa sjedištem u Sarajevu kako bi iskazali solidarnost s kolegama te i na ovaj način poručili "Stop ubijanju novinara u pojasu Gaze".

Okupljanje novinara upriličeno je i u Banja Luci, Tuzli, Zenici i drugim bh. gradovima.

Generalna sekretarka Udruženja "BH novinari" Borka Rudić ovom prilikom je istakla kako je Međunarodna federacija novinara (IFJ) objavila da je od 5. listopada 2023. do danas ubijeno najmanje 99 novinara u Pojasu Gaze.

- Od toga najviše palestinskih novinara, njih 92. Živote je tijekom obavljanja svoga posla izgubilo i četvero izraelskih i troje libanonskih novinara. Zločin nad ovim novinarima je nedopustiv. I mi jednako žalimo za svim našim kolegama koji su ubijeni tokom izvještavanja iz Pojasa Gaze. Iz Bosne i Hercegovine upravo danas šaljemo poruku da je zločin nad novinarima nedopustiv. Novinarstvo je javno dobro i novinari moraju imati minimum sigurnosnih uvjeta. Bez obzira da li izvještavaju iz centra Sarajeva danas ili iz ratnog područja Pojasa Gaze - navela je Rudić.

Ona je takođe istakla da Bosna i Hercegovina i novinari Bosne i Hercegovine imaju najviše prava da zahtijevaju siguran rad novinara i sankcioniranje onih koji su počinili zločine nad novinarima i drugim medijskim radnicima.

- U Bosni i Hercegovini je tokom rata ubijeno najmanje 80 novinara, novinarki, fotoreportera, snimatelja, vozača. Dakle svih onih koji su svojim radom doprinosili da se istina o ratu u BiH proširi. Znači za četiri godine rata u BiH je ubijeno 80 novinara. A za četiri mjeseca rata u Pojasu Gaze mnogo više. Pošaljimo poruku svima, prije svega međunarodnim organizacijama da ne smiju bez ikakvih reakcija gledati što se događa novinarima - kazala je Rudić.

Dnevnik.ba

06. svibanj 2024 01:30