StoryEditor

BH-Gas: Republika Hrvatska u potpunosti zaobilazi državne organe BiH

Piše D  /  06.10.2017., 12:10h

Kompanija BH-Gas podsjetila je u današnjem priopćenju da su prije točno četiri godine Bosni i Hercegovini otkazana dodjeljena grant sredstva od milijun eura, koja je dodijelila EU preko svojih fondova (WBIF) za izradu studije izvodljivosti, studije uticaja na okoliš i društvo (EIA/SIA), te analizu troškova i dobiti (CBA) na izgradnji plinovoda Brod - Zenica.

Razlozi za otkazivanje te donacije, kako se navodi, su bili u činjenici da Republika Srpska nije željela priključenje na plinovodni sistem Republike Hrvatske, nije željela transport plina preko Hrvatske (samo preko Srbije) i nije željela plin od trgovaca iz Hrvatske.

Iz BH-Gasa navode da je danas cjelokupna javnost svjedok da sve može, i da Republika Srpska naprotiv nema nikakvih problema što nije riječ o plinu iz Srbije, već Republike Hrvatske. Tako može i transport plina preko Hrvatske, može i priključenje na plinovodni sustav Republike Hrvatske i može plin od trgovaca iz iste Republike Hrvatske. 

BH-Gas pozdravlja rješenje problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, ali im je neshvatljivo da Republika Hrvatska u potpunosti zaobilazi državne organe BiH u tom procesu, kao da se ne radi o državnoj granici i točki interkonekcije.

Navode da je nejasno i strukovno nemoguće pojasniti kako produktovod može biti rješenje, a ne izgradnja gasovoda/plinovoda, za koji se sredstva mogu osigurati već sutra.

Nadalje, nejasno je da trgovci iz Hrvatske trebaju snabdijevati potrošače u BiH preprodanim plinom, a samo u RS ima sedam registriranih trgovaca plinom.

Osim toga, tvrde da je nejasno da najveći potrošač plina u BiH, Grad Sarajevo, treba da se snabdijeva preko plinovoda koji je dva puta amortiziran, a da nam se onemogućava izgradnja plonovoda Brod-Zenica, kao dijela Južnoevropskog gasnog prstena (EC Ring) i plinovoda koji ne treba dokazivati svoju isplativost.

- Pretvaranjem produktovoda u plinovod se uništava svaka mogućnost izgradnje gasovoda, koji znači budućnost u gasnom sektoru i RS i FBiH. Preuzimanjem i otimanjem tržišta plina u BiH samo činimo uslugu drugima (iskazanu u desecima miliona KM), a svi trgovci plinom iz RS i FBiH postaju nebitni igrači u vlastitoj zemlji bez mogućnosti za rast i razvoj. Osim energetske stabilnosti, plinsko tržište donosi dobit i prosperitet za društvo, ali to očigledno trebaju raditi susjedne zemlje, kao da mi sami u BiH (pa time i FBiH i RS) to ne znamo - priopćeno je iz BH-Gasa.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 10:21