Article_Top_970x250

Bh. blok: Nikada nećemo podržati legitimno predstavljanje naroda

priopćenje za javnost

Bh. blok: Nikada nećemo podržati legitimno predstavljanje naroda

kol 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Tzv. Bosanskohercegovački blok, odnosno SDP i Naša stranka, poručili su kako nikada neće podržati egitimno predstavljenje i vojnu neutralnost BiH.

"Jučerašnji dogovor o formiranju Vijeća ministara kojeg su postigli SDA, SNSD i HDZ i oprečna tumačenja tog dogovora koja su uslijedila su novi dokaz kako lidere ovih stranaka ne zanima ništa osim proste podjele moći i kako su u tom procesu spremni pogaziti sve ono što su obećavali, na čemu su zasnivali svoj politički kapital i zbog čega su na račun svojih političkih protivnika iznosili optužbe koje su graničile s pozivima na linč", piše u priopćenju Bh. bloka.

Kako se navodi, deset mjeseci nakon općih izbora dobili smo dokument nazvan "Principi za formiranje vlasti na razini Bosne i Hercegovine" kojim su de facto pogaženi svi principi koji su se isticali kao ključni za proces pristupanja Bosne i Hercegovine i Europskoj uniji i NATO-u. 

"Dio sporazuma koji govori o integraciji u NATO, koji je mjesecima naglašavan kao ključni uvjet za formiranje vlasti, sveden je na nejasnu formulaciju koja otvara vrata vojnoj neutralnosti BiH. Javnost treba znati što su konkretno dogovorili oko NATO puta, osim što ju je Izetbegović već počeo pripremati na to da će taj integracijski proces biti značajno usporen u ovom mandatu. Na kakvo usporavanje je pristao? Hoće li prije formiranja Vijeća ministara biti poslan ANP? Kako je preko noći i pod čijim pritiskom ulazak u NATO postao nebitan, a ulazak u EU postao prioritet? Također, formulacija da će se presude europskih i domaćih sudova implementirati u skladu s Ustavom i zakonima jasno ukazuje da će HDZ dobiti monopol na predstavljanje Hrvata u BiH i da presuda Sejdić-Finci neće biti implementirana jer njena implementacija traži suštinske promjene a ne primjenu dejtonske legislative", navode iz Bh. bloka.

SDP i Naša stranka navode da se lideri SDA, HDZ, SNSD nisu bavili životnim problemima građana, ali jesu dogovorili da što prije otjeraju OHR iz Bosne i Hercegovine. 

"S kojom namjerom i planom, duguju nam odgovor. Potpuna marginalizacija drugih političkih subjekata uključenih u proces formiranja vlasti na državnom nivou potvrđuje ispravnost odluke Bh. bloka (SDP BiH i Naše stranke) da ne sudjeluju u tom igrokazu zaštite državnih interesa, tim prije jer su dogovoreni principi u vezi pristupanja NATO-u, izmjena izbornog zakona i primjena presuda u direktnom konfliktu ne samo sa stavovima Bh. bloka, nego i s preporukama Europske komisije. Primjer toga je dio sporazuma koji govori o 'legitimnom predstavljanju' iako Mišljenje Europske komisije jasno odbacuje jačanje modela vlasti na etničkim osnovama", piše u priopćenju za javnost. 

Bh. blok će u Parlamentarnoj skupštini BiH biti dosljedna oporba ovako formiranoj vlasti i njenom djelovanju na štetu građana koje može donijeti samo nove političke krize, nastavak zaostajanja u euroatlantskim integracijama i nova porezna opterećenja. 

"Podržat ćemo svaku odluku koja bude u interesu Bosne i Hercegovine i njenih građana ali ističemo kako odluke koje ne budu nedvosmisleno i jasno išle u pravcu približavanja NATO-a i ispunjavanju uvjeta za članstvo u Europskoj uniji neće nikad dobiti našu podršku. Da otklonimo sumnju u svako zlonamjerno tumačenje ovog sporazuma posebno naglašavamo da je naša želja da oni koji imaju većinu formiraju Vijeće ministara što je prije moguće, ali nikako na bazi štetnih i nedorečenih sporazuma koji jedino garantiraju to da će kriza potrajati", zaključuju iz Bh. bloka.

Dnevnik.ba