Article_Top_970x250

Bez napretka u pregovorima sindikata zdravstva i Vlade HNŽ-a: "Ponudili smo dvije opcije"

mostar

Bez napretka u pregovorima sindikata zdravstva i Vlade HNŽ-a: "Ponudili smo dvije opcije"

velj 25, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Ni nakon trećeg sastanka nema značajnog napretka u pregovorima predstavnika sindikata zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) i Vlade HNŽ-a oko zaključivanja Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva te povećanja njihovih plaća.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić izjavio je nakon sastanka kako je sindikat ponudio dva prijedloga mogućeg rješenja spora, dok su predstavnici Vlade HNŽ-a ostali pri svom ranijem stavu.

- Za razliku od Vlade HNŽ-a, bilo smo vrlo korektni i ponudili smo dvije opcije. Po prvoj je ponuđen kolektivni ugovor na tri godine i povećanje koeficijenata u prvoj godini za 0,40, u drugoj za 0,30 i u trećoj za 0,30. Po drugoj opciji je kolektivni ugovor na dvije godine uz povećanje koeficijenata u prvoj godini za 0,40 i u drugoj za 0,40 - kazao je Anić te dodao kako je Vlada ostala pri svom ranijem stavu i povećanju plaće u postocima.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK Dalibor Vuković kazao je kako je nakon iznošenja dvije ponude sindikata pregovarački tim Vlade ostao u dvorani u kojoj je održan sastanak kako bi se dalje konzultirao.

- Oni će iznijeti na sjednici Vlade naše dvije ponude i vidjet će što se tu može uraditi. Mi čekamo do kraja sljedećeg tjedna da nas Vlada izvijesti o tome kakav zauzima stav za konkretne ponude sindikata. Obje ponude na neki način odgovaraju sindikatu i mi bi voljeli da ih Vlada prihvati - naglasio je Vuković.

Dodao je kako se nada da će prevladati razum i da će Vlada HNŽ-a prihvatiti prijedlog sindikata, a ako stav Vlade bude negativan sindikati će, kako je kazao, i dalje nastaviti sa štrajkom.

- Ako ne bude nikakvog pomaka, mi nastavljamo s generalnim štrajkom na ulicama - poručio je Vuković.

Oko dvije i pol tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-u i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. prosinca prošle godine nalazi se u generalnom štrajku.

Dnevnik.ba