Article_Top_970x250

Bez konkretnog dogovora o formiranju Vijeća ministara

Završen sastanak Dodika, Čovića i Izetbegovića

Bez konkretnog dogovora o formiranju Vijeća ministara

ožu 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Avaz

Čekat ćemo novi termin za razgovore o podjeli resora. Izjavu smo usuglasili i sada treba napraviti novi korak. U izjavi piše da trebamo raditi u skladu sa Ustavom i zakonima, ništa posebno. Nju čak nismo ni potpisali - objasnio je Čović.

U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, predsjednika HDZ-a Dragana Čovića te predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je medijima nakon sastanka da, usprkos ranijim očekivanjima da će vlast na nivou BiH biti formirana do kraja ožujka, do toga ipak neće doći, prenosi Dnevni avaz.

- Mislio sam da ćemo sve to završiti do dolaska Johanesa Hahna, ali se to neće desiti. Kada je Predsjedništvo BiH bilo u posjeti Briselu, jasno nam je naglašeno što su prioriteti. Završili smo dvije stvari, a treća je formiranje vlasti, ali to se još neće desiti - kazao je Dodik, prenosi Dnevni avaz.

Dodik je kazao da SDA nije odustala od MAP-a. 

- MAP je odjednom pitanje života i smrti. Imamo stavove i rezoluciju NSRS. Tu stoji da to nije interes Republike Srpske. Tako se ponašamo. Ako neko očekuje da ćemo to promijeniti da bi ušli u Vijeće ministara, hvala Vijeću ministara - kazao je Dodik.

Je li SDA omekšala oko uvjetovanja oko MAP-a, Dodik je poručio:

- SDA je teška, uporna. Mislio sam da ćemo nešto završiti.

Što se tiče Vijeća ministara Dodik je kazao da će se ono formirati po ustaljenom principu.

- Predsjedatelj pripada Srbima. Usuglasili smo se da tri od devet ministarstava pripada Srbima, tri Bošnjacima, tri Hrvatima - kazao je Dodik.

Što se tiče četvrtog partnera u vlasti, Dodik je rekao da ga nema.

- Ovdje postoji srpska i hrvatska politička reprezentacija, to je davno konstituirano. Kako će izgledati bošnjačka, to je stvar bošnjačke strane - izjavio je Dodik.

Predsjednik SDA je nakon sastanka kazao da su usuglašeni principi koje je SDA predložila.

- Usuglašeni su principi djelovanja i time je napravljen dobar korak. Predstoji nam podjela resora i to će se dešavati na nivou delegacija stranaka, a ne lidera - kazao je Izetbegović.

Lider SDA upitan je da prokomentira stav Milorada Dodika, koji je kazao da vlast na državnom nivou neće biti formirana do kraja mjeseca.

- Što se nas tiče, može i sutra. Ima stvari koje zavise i od Dodika. Kada su u pitanju partneri, za SDA su svi pozvani. Napravili smo jedan korak, dajte nam sedam dana za sljedeći - kazao je Izetbegović.

Upitan o eventualnom četvrtom koalicionom partneru u vlasti, kazao je da to neće biti jedan nego više partnera.

- Neki ne vole da ih se zove Bošnjacima, radije bi da ih se zove bh. strankama. Bit će, osim SDA, još barem dvoje, troje. Svi su dobrodošli i pozvani. SDA će se malo povući i prepustiti neku fotelju - poručio je Izetbegović.

Kako je naveo, danas je napravljen korak koji nije bilo lako napraviti.

- Trajalo je sedam dana. Dajte nam sedam dana za sljedeći korak. Vidite da u ovoj zemlji stalno govore da nešto neće ići, da neće biti izbora pa ih bude, da nećemo moći formirati zakonodavnu vlast pa je formiramo, da neće biti vlada, napravit ćemo nove vlade. Sve će ići onako kako to kod nas ide - poručio je lider SDA Bakir Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović poručio je da je usuglašena izjava lidera te da se čeka naredni korak.

- Čekat ćemo novi termin za razgovore o podjeli resora. Izjavu smo usuglasili i sada treba napraviti novi korak. U izjavi piše da trebamo raditi u skladu sa Ustavom i zakonima, ništa posebno. Nju čak nismo ni potpisali - objasnio je Čović.

Podsjećamo, tema razgovora bila je formiranje vlasti na nivou BiH, konkretno Vijeća ministara BiH.

Predsjednici stranaka na sastanku su se trebali izjasniti o dokumentu koji je ranije pripremio Bakir Izetbegović, a u kojem su precizirani principi budućeg djelovanja u vlasti ove tri stranke.

U zgradu je najprije ušao Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH, koji je došao iz Banje Luke.

Nešto iza 17:30 sati stigao i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, iako je ranije bilo najava da će sastanak početi u 17 sati.

Podsjećamo, Izetbegović je ranije, govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, kazao da redoslijed u prioritetu izbora ministarstava za SDA je Ministarstvo financija, Ministarstvo obrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova.

Dnevnik.ba