StoryEditor

Bez jednakopravnosti tri konstitutivna naroda BiH neće postojati!

Piše D  /  16.03.2018., 11:03h

Ekipa N1 televizije BiH razgovarala je s predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Na upit kako je prošao prvi dan, Čović je rekao da su organizirane tri sesije i da je zadovoljan onim što je čuo od teoretičara. 

"Dobili smo kritički osvrt na ono što radimo, od Washingtona, preko Daytona pa sve do danas. Gdje su činjene greške i što treba popraviti. BiH evidentno ima budućnost, europsku budućnost. Kako osigurati apsolutnu jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i svih građana, kako osigurati legitimno predstavljanje svih naroda sa jedne strane, a sa druge strane kako se racionalno organizirati da bi bili prihvatljivi jednom velikom europskom projektu, koji ima svoja pravila, kojima se mi moramo prilagoditi, a ne oni nama. Ja sam vrlo optimističan", kaže Čović

BiH neće preživjeti

"Hrvatsko pitanje je provokativno i ono ne postoji, postoji pitanje BiH. Odgovorom na hrvatsko pitanje rješavamo bošnjačko i srpsko. I to je način kako upravljati BiH jer BiH drugačije neće preživjeti, a preživjet će. Morat ćemo naći način kako osigurati apsolutnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda i naći mjeru između građanskog i kolektivnog. To je suština", rekao je, između ostalog Čović.

Kritike hrvatskih stranaka

Na upit da su pojedine hrvatske stranke kritizirale održavanje ove konferencije, Čović kaže da kritika radi kritike nije dobra, ako nema nikakav sadržaj osim političke poruke.

"Ovo je znanstveno-stručni skup, on je otvoren, dakle javni poziv i vama i meni, da prijavite svoj rad, da date svoje promišljanje, da budete učesnik ovog skupa. Pozvani su svi koji žele promišljati, ali ne sa političke pozicije. Niko se ne poziva, svi smo javno pozvani. Bojim se da oni koji stalno kritiziraju druge što rade volio bih čuti što oni predlažu. Ne može biti samo kritika osnova političkog djelovanja, moraju imati i svoj sadržaj", kaže Čović.

Neka SDA angažira pravnike 

Na upit o komentaru iz SDA da FBiH nije Federacija naroda, nego Federacija kantona, Čović komentira: "Ustavni sud je vrlo precizno kazao da Federacija nije federacija županija ili kantona, već federacija konstitutivnih naroda. Moguće da se to nekom ne sviđa. Meni je žao što, prije svega kolege iz SDA, ne razmišljaju moguće drugačije pa da angažiraju pravne stručnjake i oslikaju iz svih kutova vrlo jasne poruke. I tada bi shvatili da je nužda osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. Nikada iz Ustava neće nestati odrednice hrvatsko nacionalno biće, bošnjačko nacionalno biće itd", kaže on.

Dnevnik.ba

 

 

17. travanj 2024 12:57