StoryEditor
Izvjestitelj za zapadni Balkan

Beyer poziva BiH da provede reforme, Schmidtov paket je interesu BiH

Piše hina  /  22.07.2022., 13:40h

Izvjestitelj njemačkih kršćanskih demokrata za zapadni Balkan Peter Beyer upozorio je u petak u Sarajevu da BiH ne može dobiti status kandidata dok ne ispuni uvjete za to, pozvavši da se na pravedan način provedu jesenski izbori dok se u toj zemlji vode oštre rasprave o mogućim izmjenama izbornih pravila.

Beyer, zastupnik Kršćansko-demokratske unije (CDU/CSU) u Bundestagu i posebni izvjestitelj te parlamentarne frakcije za zapadni Balkan, boravio je trodnevnom posjetu BiH upravo u trenutku kada su se u toj zemlji rasplamsale međustranačke svađe o izmjenama izbornog zakona koje bi mogle biti primijenjene nakon izbora zakazanih za 2. listopada.Beyer se sastao s članovima Predsjedništva BiH, visokim predstavnikom Christianom Schmidtom te čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem i drugim političarima, a novinarima je nakon toga kazao kako su u fokusu tih razgovora bile europske integracije.

Unatoč svim poteškoćama, kazao je Beyer, političari imaju odgovorost raditi na provedbi tog cilja jer onaj tko se doista želi pridružiti EU-u tome mora i sam tome pridonijeti.

U slučaju BiH, kako je pojasnio, to se tiče prije svega uklanjanja zapreka funkcioniranju tijela državne vlasti.

BiH nema drugog izbora nego provesti 14 priorireta koje je Europska komisija definirala još 2019. godine kao preduvjet za kandidatski status, kazao je.

"Kandidatski se status ne može dobiti tek tako", istaknuo je Beyer dodajući kako je došao u BiH prije izbora zakazanih za listopad da bi prenio takvu poruku a onda je u razgovorima s lokalnim političarima shvatio koliko njih radi protivno interesima građana.

Istaknuo je kako je važno da izbori u listopadu budu provedeni "fer i demokratski" a da se prije toga ne izazivaju nepotrebni međuetnički problemi.

Bošnjačke političke stranke istodobno su nastavile oštro kritizirati prijedlog izmjena izbornog zakona o kojemu se vode pregovori pod okriljem Ureda visokog predstavnika (OHR). Neprihvatljivo im je da građani BiH hrvatske nacionalnosti samostalno biraju vlastite političke predstavnike.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 06:33