StoryEditor
reakcije

Bevanda za Dnevnik.ba: Umjesto da ukine Petrischeve amandmane, Schmidt se svrstao na stranu onih koji bi Hrvate odvozili vagonima

Piše desk  /  27.07.2022., 21:07h

"Hrvatima će se i dalje oduzimati pravo na legitimno predstavljanje, pa se postavlja pitanje, zašto visoki predstavnik nije zabranio ‘lažno predstavljanje kandidata‘ u izbornom procesu što se lako može utvrditi uvidom u popisnice s provedenog Popisa stanovništva 2013. godine", rekao je za Dnevnik.ba Slaven Bevanda, dužnosnik Hrvatske republikanske stranke.

Podsjetimo, Christian Schmidt ipak nije nametnuo odluku prema kojem bi se  raspodjela mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH vršila će tako da će županije u kojem jedan konstitutivni narod čini preko 3% ukupne populacije tog konstitutivnog naroda u Federaciji birati izaslanike istog naroda u Dom naroda. U praksi, ova bi odluka značila da se primjerice iz Bosansko-podrinjskog kantona, neće više moći, kao što je bilo do sada, birati izaslanici hrvatske nacionalnosti koji su mahom birani glasovima Bošnjaka.

Nametnuo je samo odluku koja se odnosi na transparentnost izbornog procesa, a prema Bevandi, ove nove izmjene Izbornog zakona neće doprinijeti regularnosti izbora jer nisu osigurane ključne stvari poput kamera, skenera i druge audio-vizualne opreme.

"Glavnu riječ u izbornom procesu će i dalje voditi općinske/gradske izborne komisije koje su svakako imenovane od vladajućih stranaka, a davanje dodatnih ovlasti Središnjem izbornom povjerenstvu u biti ne znači ništa značajno jer su i te osobe bivši stranački dužnosnici. Ova je odluka ustvari pokušaj obmane javnosti, donesena je samo da bi OHR nešto donio kada je već izbjegnuto da se donose odluke prema kojima se izvršila presuda Ustavnog suda BiH o popuni Doma naroda", smatra Bevanda.

Najjednostavnije rješenje je bilo, smatra Bevanda, da je Schmidt stavio izvan snage Petritscheve amandmane i tako bi se Federacija BiH vratila u ustavne okvire koji su dogovori i potpisani u Washingtonu, te na Ustav FBiH koji je usvojila Ustavotvorna skupština Federacije BiH 1994.

"Ured visokog predstavnika se uopće nije oglasio ni o govoru mržnje, prijetnjama i medijskom i verbalnom nasilju kojem su ovih dana bili izloženi bh. Hrvati na skupu tzv. građana na kojem se prijetilo Hrvatima odvođenjem željezničkim vagonima", rekao je Slaven Bevanda za Dnevnik.ba.

R.I. / Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:42