StoryEditor
Ministar odolijeva pritiscima

Bevanda u pismu pojasnio europskom komesaru Varhelyiju: BiH nema usvojen proračun, SIP nije legalno izabran

Piše fena  /  11.03.2022., 15:54h
Podsjeća u pismu da bh. institucije već peti kvartal funkcioniraju bez proračuna i financiraju se kvartalnim odlukama Vijeća ministara BiH o privremenom financiranju, a zakonske odredbe o pitanju privremenog financiranja su nedvosmislene i važe podjednako za sve institucije na nivou BiH.

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda (HDZ) uputio je pismo europskom komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiju u kojem je izrazio zabrinutost za njegovu revitalizaciju složene političke situacije u BiH, jer je u imperativnom tonu dao naputak Ministarstvu da stavi proračun institucija na raspolaganje Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) radi organiziranja izbora.

Bevanda kaže da se Bosna i Hercegovina nalazi u složenoj političkoj situaciji i nerealno joj se nameću rješenja za koja nema utemeljenja u pozitivnoj legislativi BiH, dodajući da se neriješena pitanja iz oblasti financija negativno reflektiraju na sveukupno normalno funkcioniranje institucija BiH te se njihovom rješavanju mora sistemski pristupiti, u skladu s pravnom regulativom koja tretira ovu oblast.

Ukazao je na razloge koji nedvosmisleno upućuju da adresa za rješavanje otvorenih pitanja nije ministar financija i trezora BiH, već je odgovore prvenstveno potrebno tražiti u nekim drugim aspektima koje je potrebno realizirati u legitimnoj proceduri.

Varhelyja upoznaje da je u nedemokratskoj i protupravnoj proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH uspostavljen SIP te Bevanda kaže da je u takvom ambijentu bilo  očekivano da će osporavanje njihovog legaliteta i legitimiteta naići na opstrukcije i zadržavanje statusa quo.

- U svakoj demokratskoj zemlji bi se opravdano nametnulo pitanje da li takvo tijelo u čiji se legitimitet sumnja može imati povjerenje za poštene, slobodne i inkluzivne izbore, pa zašto ne i kod nas - kaže ministar financija.

Podsjeća u pismu da bh. institucije već peti kvartal funkcioniraju bez proračuna i financiraju se kvartalnim odlukama Vijeća ministara BiH o privremenom financiranju, a zakonske odredbe o pitanju privremenog financiranja su nedvosmislene i važe podjednako za sve institucije na nivou BiH.

Stoga, naglašava da nema zakonskog uporišta za bilo kakav izuzetak i povlašteni status za bilo koga, pa tako i za SIP, zbog čega je neutemeljeno i štetno insinuirati da ministar ima mandat za bilo kakvo drugačije postupanje.

Napominje Bevanda europskog komesara da bi odgovore na ova pitanja trebalo tražiti u Zakonu o proračunu institucija BiH, a da bi se došli do ovog zakona treba riješiti neka prethodna pitanja kao što je donošenje dokumenta Globalni fiskalni okvir.

- Kao legalist imam obvezu i odgovornost da se sve ove procedure provedu u duhu zakona i na tome ću opetovano inzistirati u granicama mandata. Svaki drugi pristup, koji u pravilu prema ukazanoj potrebi prate neka slobodna pravna tumačenja, u atmosferi prisutnih lobiranja i pritisaka s ciljem stvaranja izuzetaka, jednostavno su neprimjerena i neprihvatljiva i kao takva ne odgovaraju mom profesionalnom i političkom habitusu - podvukao je Bevanda u priopćenju.

Ministar financija kaže da je putem medija upoznat s izlaganjem Varhelyija pred Europskim parlamentom od 8. ožujka u Strasbourg, a složio se s njim u dijelu da je Bosna i Hercegovina ključna za zapadni Balkan i da se umjesto unutarnjih sukoba treba fokusirati na pozitivan europski program, koji donosi dugoročan napredak, stabilnost i mir.

- U tom kontekstu sasvim je na mjestu konstatacija da niste vidjeli pravi napredak BiH u 2021. godini na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, kao i na detektiranju dodatnog polariziranog političkog stanja i blokade rada institucija u BiH - kazao je.

Napomenuo je da je ustavna i izborna reforma strateški cilj kome su potpuno i predano posvećeni, jer samo tako uspostavljeni pravni aranžman predstavlja garanciju i osigurava jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, prosperitet i opstojnost BiH.

Istaknuo je da dijeli Varhelyijev sud da se rješenje hitno mora pronaći, ali je podsjetio na realnu pretpostavku da je za uspješan rad neophodno iz procesa otkloniti elemente otvorenih opstrukcija, itekako prisutnih u proteklom periodu, zbog kojih se uostalom nisu ispunile očekivane nade u uspješnu ustavnu i izbornu reformu, zaključio je Bevanda u priopćenju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:10