Article_Top_970x250

Bevanda: Svaki dan odlaganja formiranja Vijeća ministara nas vodi unazad

ministar financija

Bevanda: Svaki dan odlaganja formiranja Vijeća ministara nas vodi unazad

kol 02, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Nismo dobri sa Srbijom, nismo ni sa Hrvatskom. Mala nam je granica sa Crnom Gorom a bio sam predsjedatelj Vijeća ministara kada se digla cijela halabuka zbog granice sa njom."

Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine komentarao je za N1 trenutnu političku situaciju u BiH, (ne)formiranje vlasti, odnos BiH sa susjednim državama te izgradnju planiranog autoputa.

"Činjenica je da je veliki dio sredstava i kroz grantove i kroz kreditne aranžmane osiguran. Sama implementacija i gradnja je na Autocestama Republike Srpske i Autocestama Federacije. Niti imamo utjecaj na to, niti možemo uticati. Kada je novac osiguran lako je graditi", kazao je Bevanda.

Komentirajući nemogućnost formiranja vlasti izrazio je nadu da će zakazana sjednica Vijeća ministara u ponedjeljak biti posljednja u trenutnom sazivu.

"Ja mislim da svaki dan odlaganja formiranja Vijeća ministara nas vodi unazad. Ovo mi je treći nekakav tehnički mandat, mislim da je to najneproduktivnije vrijeme. A vrijeme polako curi. Mislim da izborni pobjednici trebaju formirati  vlast i krenuti dalje", rekao je trenutni ministar financija i trezora u BiH te dodao da umjesto kemije između koalicionih partnera i političkih stranaka mora postojati kompromis:

"Bez kompromisa i bez pragmatičnosti, prije svega uvažavanja i povjerena stvari idu u lošem smjeru. Povjerenje je jako narušeno. Svi se moraju vratiti tom minimumu uvažavanja. Nema ljubavi u politici, ima pragmatičnosti i to je to."

Govorio je i o odnosima Bosne i Hercegovine sa susjedima kazavši da su odnosi ugroženi jer nema komunikacije. Naglasio je kako su formalni i neformalni sastanci država regije bili česti za vrijeme njegovog predsjedavanja Vijećem ministara.

"Sva pitanja treba rješavati, ali se ne mogu rješavati ako ne razgovarate. Nikada odnosi nisu bili lošiji a nikada ni manje kontakata nije bilo", kazao je te podcrtao to da BiH nije u dobrim odnosima ni sa jednom državom u regiji:

"Nismo dobri sa Srbijom, nismo ni sa Hrvatskom. Mala nam je granica sa Crnom Gorom a bio sam predsjedatelj Vijeća ministara kada se digla cijela halabuka zbog granice sa njom."

Otvorena pitanja sa susjednim zemljama postoje zbog toga što nema sastanaka na kojima bi se rješavala ta pitanja, kazao je Bevanda te istakao da u njegovom resoru nema otvorenih pitanja jer on sa ministrima financija država u regiji razgovara.

Dnevnik.ba