StoryEditor

Bevanda spriječio imenovanje Stanića na mjesto direktora SIPA-e

Piše D  /  02.12.2019., 01:12h

Na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nalazi se, između ostalog, Prijedlog za imenovanje direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a koji je državnoj vladi uputio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Danas je održana sjednica Kolegija Vijeća ministara BiH koje čine predsjedavajući Denis Zvizdić (SDA) i njegova dva zamjenika Vjekoslav Bevanda (HDZ) i Mirko Šarović (SDS). Kako saznaje Klix iz Vijeća ministara BiH, Bevanda je na sjednici tražio da se s dnevnog reda skinu sve važnije točke među kojima je i imenovanje direktora SIPA-e, odnosno točke koje mogu sačekati izbor novog saziva Vijeća ministara BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je najavio ovakvo postupanje navodeći kako aktualni saziv Vijeća ministara BiH, koji je izabrao Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz prošlog saziva zakonodavne vlasti, neće imenovati nove direktore SIPA-e i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Zahtjev zamjenika predsjedavajućeg za skidanje određenih tačaka s dnevnog reda nije nikakva novina. Ovom mogućnošću čak devet puta koristio se zamjenik premijera Mirko Šarović, a sve kako bi s dnevnog reda bh. vlade skinuo Godišnji nacionalni plan (ANP).

Direktora SIPA-e nije moguće imenovati bez ruku ministara iz reda hrvatskog naroda u Vijeću ministara BiH. U ovom momentu svi ministri iz reda Hrvata, dakle ministrica obrane BiH Marina Pendeš, ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar pravde BiH Josip Grubeša, članovi su HDZ-a BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić iz SDS-a ranije je potvrdio medijima da je predložio Vijeću ministara BiH da ponovo imenuje Pericu Stanića za direktora SIPA-e. Ovom imenovanju žestoko se protivi SNSD koji će nakon izbora novog saziva Vijeća ministara BiH zauzeti ministarske pozicije na državnom nivou za razliku od SDS-a koji ide u opoziciju, piše Klix.ba.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:49