StoryEditor

Bevanda: Pojedinci od Uborka žele napraviti Big Brother s lošim scenarijem

Piše D  /  19.01.2020., 10:01h

Posebno se osvrnuo na događaje od 9. prosinca, kada su pripadnici MUP-a HNŽ deblokirali Deponiju “Uborak” . Tada su prosvjednici optužili policajce za prekomjernu upotrebu sile, a policija se našla na udaru određenih medija. Upitan što se dogodilo na Uborku Bevanda kaže da su određeni mediji od Uborka željeli napraviti Big Brother s lošim scenarijem.

“Nažalost, pojedini mediji su potpuno iskrivili tu situaciju, pokušali su napraviti Big Brother s lošim scenarijem oko toga. Ja mogu samo reći da je ministarstvo reagiralo vrlo odgovorno i po zakonu te nije primijenilo silu. Primijenili smo poznate policijske metode i riješili taj problem što je i naša zadaća. Pojedinci pokušavaju predstaviti stvari drugačijima nego što stvarno jesu”, rekao je Bevanda podsjećajući da je grad Mostar odredio dvije lokacije za održavanje javnih skupova, odnosno prosvjeda.

“To je Kantarevac i Sjeverni logor i za svaki javni skup mora postojati najava i odobrenje PU Mostar. Sasvim je jasno da prosvjedna okupljanja na Uborku nisu najavljena PU Mostar i odvijaju se na mjestu koje za to nije predviđeno”, istaknuo je Bevanda.

Ministar unutarnjih poslova HNŽ kaže da je policija imala mekaniji pristup.

“Kada su sve stvari prijetile da izmaknu kontroli, kada je ozbiljno ugrožena zakonitost, policija je morala reagirati i učinila je to primjereno, profesionalno i tako će to nastaviti raditi”, rekao je Bevanda.

O migrantima u HNŽ

Osvrćući se na problem ilegalnih migracija na području HNŽ, ali i cijele BiH, Bevanda kaže da se s tim problemom treba se nositi država, odnosno Ministarstvo sigurnosti u Vijeću ministara i granična policija te Služba za strance.

“U prošlom sazivu Vijeća ministara imali smo ministra (Dragan Mektić) koji apsolutno ni u jednom segmentu nije odgovorio svojoj zadaći, osim nekim čudnim retoričkim ispadima. Bosna i Hercegovina je postala jedan dio Europe u koji migranti mogu doći neometano”, rekao je ministar Bevanda.

Bevanda posebno problematičnim drži način izdavanja potvrda tražiteljima azila.

“Znači, ista osoba s dvije potvrde i dva imena počinila je dva kaznena djela u kratkom vremenskom razdoblju. Vjerojatno takvih ima puno u Bosni i Hercegovini i to nije dobro, mora se imati nadzor nad svim ljudima koji dolaze u BiH. Ovo je jedna anarhija i mi se kao ministarstvo nastojimo boriti koliko možemo”, rekao je Bevanda te dodao:

-Prvi susret s migrantima u našoj županiji bio je 18.05.2018. kada je jedna grupa migranata iz Sarajeva prebačena u Salakovac. Pod vrlo čudnim okolnostima Vijeće ministara je centar u Salakovcu preimenovalo i prenamijenilo u izbjeglički centar, iako je to bio Centar za transmisiju. Zbog dolaska nekih stranih dužnosnika Sarajevo je ‘očišćeno’ od migranata i oni su došli u HNŽ, istaknuo je Bevanda.

Ministar Bevanda kaže da inicijativa MUP-a HNŽ da se bez pristanka tijela vlasti u HNŽ-u migranti ne mogu ubuduće organizirano razmještati na području HNŽ-a, nažalost, nije naišla na potporu Vlade HNŽ.

“Mi kao ministarstvo smo na prošloj sjednici Vlade tražili da se donese odluka Vlade HNŽ-a da se bez suglasnosti tijela vlasti u HNŽ-u migranti ne mogu ubuduće organizirano razmještati na području HNŽ-a. Nažalost, nismo imali sluha na Vladi. Međutim, mi ćemo biti ustrajni, naša odgovornost je da ne dopustimo da se dogodi ono što se dogodilo u Bihaću i USŽ sve do prije par mjeseci”, rekao je Bevanda za Hercegovina.info.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:20