StoryEditor

Bevanda: Ovog tjedna odluka o aranžmanu sa Svjetskom bankom

Piše D  /  06.04.2020., 10:04h

Bevanda je istaknuo da od aranžmana sa Svjetskom bankom nijedna konvertibilna marka ne ide u Proračun BiH, te dodao da je isti slučaj i s aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), o kojem se sada tek pregovara.

Prema njegovim riječima, o podjeli sredstava trebaju se dogovoriti Republika Srpska i Federacija BiH, prenosi Večernji list.

"Budući da sam član Fiskalnog vijeća, gdje se donosi konačna odluka o aranžmanu s MMF-om, moram reći da tamo nema suglasnosti između entiteta. Tamo sam također poručio da se nikada neću suglasiti s tim aranžmanom s MMF-om, ako u pismu namjere ne budu uključene županije", istaknuo je Bevanda.

Takav stav je obrazložio činjenicom da je borba protiv virusa pitanje zdravstva, koje je u FBiH podijeljeno na Federaciju i županije.

Bevanda je naglasio da je uz sve ove inicijative kao ministar financija započeo razgovore o uvođenju moratorija na kredite koje je uzela BiH, odnosno njeni entiteti, županije i općine.

"Time ću nastojati pokušati dobiti moratorij od godinu dana na otplate. Po mom mišljenju, to je najjeftiniji put", rekao je Bevanda.

Govoreći o pomoći gospodarstvenicima da izađu iz krize izazvane koronavirusom, ministar financija je rekao da im treba pomoći, ali da i oni moraju pokazati neophodnu empatiju prema radnicima.

"Čini mi se da su najugroženije djelatnosti koje su niskokumulativne, a imaju puno pravnih subjekata. Ako je naređenje da se zatvori frizerski salon, a tamo radi dvoje ljudi, oni nemaju nikakvih drugih prihoda i ne mogu platiti obveze", pojasnio je Bevanda.

Prema njegovim riječima, zatvoreni su hoteli, kafići, cijeli sektor uslužnih djelatnosti o kojima treba razmišljati prije nego o velikim sustavima.

Kada je riječ o Proračunu BiH, Bevanda smatra da ga zemlja treba dobiti, te izražava nadu da se članovi Predsjedništva "neće upustiti u pustolovine i da se novac usmjerava u razne fantomske fondove".

Govoreći o prijedlogu da se smanje pričuve Središnje banke BiH i usmjere entitetima, Bevanda je rekao da nije za uspostavljanje takozvanih fondova "za koje se ne zna ni tko upravlja ni kako se troše".

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 16:53