StoryEditor

Bevanda odgovorio Novaliću: FBiH nije oštećena za 32 milijuna KM

Piše D  /  12.09.2018., 08:09h

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda poručio je danas federalnom premijeru Fadilu Novaliću da je "prešao svaku mjeru", tvrdeći da je Federacija BiH oštećena za 32 milijuna KM godišnje kada je riječ o prihodima na ime cestarine.

"Zakon o trošarinama koji uključuje cestarinu donesen je na osnovu sporazuma koji su potpisali predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i Fadil Novalić. Svi znate kako je išao proces ratifikacije tog sporazuma do oba doma parlamenta BiH", rekao je Bevanda novinarima u Sarajevu nakon što je s direktorom Odjela za promet EBRD-a potpisao ugovor o kreditu vrijednom 180 milijuna eura za izgradnju dvije dionice auto-puta i tunela Ivan na koridoru Vc, javlja Srna.

Prema njegovim riječima, da nije bilo nesuglasica između entiteta, ne bi došlo do ugrožavanja međunarodnih kreditnih aranžmana. 

"Ne bi bilo kredita, niti koridora Vc jer su svi veliki kreditori proglasili entitetska poduzeća za auto-puteve nelikvidnim i tražili su jamstvo za vraćanje kredita", napomenuo je Bevanda. 

On kaže da Novalić u svim svojim javnim istupima ne govori na osnovnu činjenicu, a to je da privremena odluka predviđa 10 posto rezerviranja sredstava koja stoje dok se entitetske vlasti ne dogovore o poravnanju. 

"Trenutno na računu ima više od 30 milijuna KM koji stoje neraspoređeni", rekao je Bevanda novinarima u Sarajevu. 

Bevanda kaže da bi Novaliću bilo bolje da, umjesto što ga stalno napada, sjedne sa svojim suradnicima i izračuna te stvari. 

"Žao mi je što Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, koja hrani proračune na svim razinama vlasti u BiH i pritom bilježi stalni rast, trpi strašne pritiske, i menadžment Uprave i njegovi zaposleni", upozorio je Bevanda. 

On je poručio da više neće javno raspravljati s Novalićem, ali da će poduzeti sve pravne radnje koje mu stoje na raspolaganju kako bi spriječio širenje neistina i uvreda. 

Govoreći o činjenici da je Republika Srpska dobila presudu protiv Federacije BiH u svoju korist jer je oštećena u raspodjeli ovih prihoda, kao i da je FBiH tužila Srpsku, Bevanda je naveo da takvo ponašanje ne vodi rješenju problema. 

"Morate imati kapacitet i doći do rješenja, i to sam ponovio na svakoj sjednici Upravnog odbora UNO, a glasat ću za svaki dogovor koji oni postignu. Mislim da treba imati konačno poravnanje, a ne da smo u situaciji da ne možemo donijeti odluke ni za privremenu tromjesečnu raspodjelu. To govorim za opće prihode", rekao je Bevanda. 

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da je FBiH oštećena za 32 milijuna KM na godišnjoj razini, i to samo od cestarina, zbog odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, koju je Upravni odbor uprave za neizravno oporezivanje donio u srpnju. 

Dnevnik.ba

 

18. travanj 2024 17:21