StoryEditor
Mostar

Bevanda: MUP HNŽ-a je blokiran na svaki mogući način, nedostaje nam 235 policijskih službenika

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  15.06.2022., 14:56h

Ministar unutarnjih polova Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Slađan Bevanda izjavio je u srijedu uoči sjednice Skupštine HNŽ-a kako su izmjene i dopune Zakona o unutarnjim poslovima nužne kako bi se ovo ministarstvo deblokiralo i radilo u punom kapacitetu.

Ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda rekao je kako su na dnevnom redu Skupštine HNŽ-a dva zakona iz oblasti unutarnjih poslova, a to su Zakon o ministarstvu i Zakon o policijskim službenicima koji rješava statusna pitanja policajaca.  

U srijedu je održana 13. izvanredna sjednica Skupštine HNŽ-a, na dnevnom redu su bile točke prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima HNŽ-a, prijedlog Zakona o policijskim službenicima HNŽ-a, prijedlog odluke o izmjenama odluke o osnivanju lovišta u HNŽ-u i informiranje o stanju u oblastima šumarstva na području HNŽ-a.

„Dugo nismo imali komesara policije HNŽ-a, a Ministarstvo unutarnjih poslova je blokirano na svaki mogući način. Nedostaje nam 235 policijskih službenika, a 60 policijskih službenika treba otići u mirovinu“, kazao je Bevanda.  

Bevanda dodaje kako će zakon o policijskim službenicima vrijediti 12 mjeseci te da će ispraviti nepravdu koja je urađena policijskim službenicima koji nisu mogli napredovati u svojim karijerama.  

„Dužnost zamjenika koji ima određene ovlasti i mijenja komesara u određenom vremenu. Mi smo dužnost zamjenika i vršitelja dužnosti komesara imali i prije s tim da je zamjenik bio načelnik sektora uniformirane policije koji je mijenjao komesara u određenim uvijetima“, rekao je Bevanda.  

Također, naveo je kako u MUP-u nedostaje časnika u strukturi i policijskoj hijerarhiji te da Ministarstvo zbog svega toga otežano funkcionira.

Odbacio je spekulacije da se uvođenjem dužnosti zamjenika ravnatelja policije radi "o paralelizmu ili političkoj policiji".

"Uvođenjem te institucije ništa se ne mijenja u operativnom smislu rukovođenja policijom. Uvodi se dužnost zamjenika policije koji ima određene ovlasti, a koji mijenja ravnatelja kad ovaj nije prisutan iz određenih razloga, smjene, bolesti itd", objasnio je resorni ministar.

Napomenuo je da zamjenik ravnatelja ima određene ovlasti u smislu suodlučivanja o određenim povjerenstvima koja imenuje ravnatelj, tj. Uprava policije.

Pored toga, spomenuo je suodlučivanje zamjenika i ravnatelja oko čelnih ljudi, i to načelnika sektora krim. policije i načelnika uniformirane policije kao i da zamjenik ima ulogu voditelja kabineta komesara.

Kako je pojasnio drugi zakon rješava status policijskih službenika i njega se donijelo jednokratno te će važit 12 mjeseci.

Bevanda ističe kako MUP HNŽ-a svaki put reagira na pravi način i pronalaze počinitelje kriminalnih djela.  

Predsjedatelj Skupštine HNŽ-a Šerif Špago ističe kako je OHR  od 2002. godine nametnuo zakon kojim se tretira komesar prije imenovanja rukovoditelja. 

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović kazao je kako je njihova zadaća stvoriti zakonske uvjete na kojima bi MUP HNŽ-a mogao funkcionirati.  

„Napravili smo rješenje koje će konačno relaksirati odnose u MUP-u, a to je imenovanje policijskog ravnatelja (komesara). Zadnje činovanje u MUP-u je učinjeno 2003. godine i to je ogroman problem“, rekao je Martinović.  

Martinović dodaje kako je preko 280 radnim mjesta treba raspisati i pružiti mogućnost da se mladi  školovani kadrovi primaju u policiju.   

Dnevnik.ba 

08. svibanj 2024 05:55