StoryEditor
ZAMJENIK PREDSJEDNIKA HRS

Bevanda: HRS neće sudjelovati na zasjedanju HNS-a, za osnivanje smo velike Posavsko-hercegovačko-bosanske županije

Piše desk  /  01.02.2023., 17:36h

„Hrvatska republikanska stranka neće sudjelovati na zasjedanju HNS-a 4. veljače“, rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne zamjenik predsjednika HRS-a Slaven Bevanda te dodao kako su poziv za sudjelovanje dobili putem maila.

Na sjednici će neke od tema biti deklaracija i demografska strategija Hrvata u BiH. Bevanda kaže kako je 2018. godine sudjelovao u izradi deklaracije. „Ne vidim što bi nova deklaracija donijela. Nisam je vidio i ne negiram njenu vrijednost i valjanost. Smatramo da je ideja HNS-a sjajna, imala je sjajne pokretače, ali kroz ovih dvadeset godina nije imala izvođače. To je stav Republikanaca“, kazao je Bevanda te dodao kako smatra da nisu stečeni uvjeti za demokratski rad HNS-a. Predložio je i prijedlog za reformu Hrvatskoga narodnog sabora.

Naveo je kako su Republikanci za osnivanje dvije županije u Federaciji BiH.. „Ponudili smo prijedlog preustroja Federacije u veliku Posavsko-hercegovačko-bosansku županiju s hrvatskom većinom i Bosansko-podrinjsko-krajišnu županiju s bošnjačkom većinom. Predvidjeli smo i tri distrikta Mostar, Uskoplje i Travnik koji bi bili u vlasništvu ovih dviju županija“, istaknuo je Bevanda.

Objasnio je kako bi na taj način riješili pitanje izbora dva člana Predsjedništva iz Federacije te dodao kako se drugi dio prijedloga odnosi na BiH i podrazumijeva formiranje općina s hrvatskom i bošnjačkom većinom u RS-u.

„Na taj način smo željeli relaksirati odnose i predložiti funkcionalniju Bosnu i Hercegovinu.“

Više o svemu u videu emisije Kompas:

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:46