StoryEditor

Bevanda: HRS neće podržati izmjene Statuta Grada Mostara

Piše D  /  08.12.2020., 10:12h

Kazao je Bevanda i da je plan HRS-a gradske financije u Mostaru učiniti transparentnima te vratiti povjerenje građana u rad institucija. Dodao je da bošnjačke stranke, koje su, kako kaže, doživjele krah “probosanske politike” podižu nacionalne tenzije u Mostaru te kako te iste stranke Mostaru žele vratiti epitete Grada slučaja.

Razgovarao: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

HMS: Zbog čega ste se odlučili kandidirati za Gradsko vijeće Mostara?

BEVANDA: Osnovni razlog moje kandidature je nezadovoljstvo stanjem u Gradu Mostaru. Zajedno sa svojim kolegama u Gradskom vijeću ću utjecati na donošenje odluka, kako bi ovaj grad učinili boljim mjestom za sve nas. Kao građanin ovoga Grada, dugogodišnji pravnik i odvjetnik svojim iskustvom i znanjem mogu doprinijeti boljem radu Gradskog vijeća.

HMS: Koje će osnovne odrednice politike HRS-a biti u Gradskom vijeću?

BEVANDA: Osnovne odrednice djelovanja HRS-a će se ogledati kroz provođenje novih Politika, a to su:

Politika Sporazuma, kojom želimo unaprijediti odnose među narodima i građanima i pretvoriti Mostar u Grad primjer za cijelu BiH,
-Politikom transparentnosti želimo Mostar učiniti transparentnim i otvorenim Gradom u kojem će svi građani u svakom trenutku imati uvid u način trošenja njihovog novca i način korištenja njihove imovine,
– Politikom odgovornosti napravit ćemo da Gradska uprava bude otvorena prema svim građanima, da građani imaju mogućnost znati kome se i pod kojim uvjetima izdaju građevne dozvole, budu obaviješteni o postupanju gradske inspekcije u slučajevima bespravne gradnje i drugih nezakonitih radnji.
Žitelji Mostara nemaju povjerenja u institucije i sve ovo radimo kako bi se u četiri godine to povjerenje vratilo. Prvi korak ka tome je maksimalna transparentnost. Transparentnost je lijek i za korupciju, i za nepotizam, što su rak rane naše grada.

HMS: Hoćete li podržati izmjene Statuta Grada Mostara?

BEVANDA: Statut Grada sukladno odluci Ustavnog suda mora biti izmijenjen poslije izbora za novo Gradsko vijeće. HRS će u Gradskom Vijeću predložiti odgovarajuće amandmane kojima će se provesti Odluka Ustavnog suda BiH iz 2010.godine. Nećemo podržati Sporazum koji su dogovorile SDA i HDZ oko izmjene Statuta, jer određeni prijedlozi uopće ne doprinose boljem funkcioniranju Grada, nego se davanjem nepotrebno velikih ovlasti Gradskim područjima i uvođenjem tzv. prava veta, dodatno usložnjava proces donošenja odluka i otvara prostor za netransparentnost i korupciju. Ovim dodatnim „vetima“ Mostar ponovno postaje još veći izuzetak u BiH što nije dobro niti za Mostar, niti za njegove građane.

HMS: Koji bi, prema vašem mišljenju, trebali biti prioriteti nove gradske vlasti u Mostaru?

BEVANDA: S obzirom na činjenicu da Mostar nije imao Gradsko vijeće od 2012. godine, prioritet novog Gradskog vijeća mora biti donošenje svih Odluka koje se moraju uskladiti sa Zakonima koje su donijele više razine u zadnjih 8. godina. Ove odluke koje su nadležnosti Gradskog vijeća trebaju osigurati osnovne uvjete za rješavanje komunalnih problema u Gradu, rješavanju problema bespravne gradnje, provođenju mjera socijalne politika iz nadležnosti Grada, a posebna pozornost se mora posvetiti gospodarstvu, kroz provođenje onih politika, kojima će se postojeći gospodarski subjekti osloboditi parafiskalnih nameta, a onim subjektima koji su pogođeni epidemijom COVID 19, osigurati i određena financijska i druga pomoć, kako bi isti opstali do prestanka krize, te na taj način sačuvali radna mjesta.

HMS: Kroz svoje ste javno djelovanje ukazivali na probleme u Mostaru te kritizirali rad gradske administracije gradskih komunalnih službi. Što biste vi promijenili u Mostaru ako dobijete priliku?

BEVANDA: Potrebno je hitno provesti reorganizaciju Gradske uprave te rad Gradske uprave učiniti transparentnim, odgovornim i učinkovitim. Ovakva Gradska administracija se pokazala potpuno neučinkovitom, a rezultat te neučinkovitosti je stanje u kojem se trenutno grad nalazi. Ova administracija nije spriječila čak ni bespravnu gradnju na prostoru Javne Deponije, a ne samo u središtu Grada na primjer. Reforma i reorganizacija Gradske uprave je nužna i mora se, naravno nakon provedene revizije, treba provesti u roku od 6 mjeseci.

Također pod hitno treba uvesti zakonitost u rad Javnih komunalnih poduzeća, koja nemaju izabrane Skupštine i Nadzorne odbore, na što je Ured za Reviziju više puta upozoravao. Gradsko vijeće mora donijeti Odluke o novom načinu obavljanja komunalne djelatnosti u Gradu, te uskladiti sve druge propise za Zakonom o komunalnim djelatnostima HNŽ iz 2016.godine, a svakako provesti reviziju rada svih Gradskih poduzeće i Ustanova. Nakon toga odlučiti koja će poduzeća i na koji način vršiti komunalnu djelatnost i isporučivati komunalne usluge građanima.

HMS: Koliko će ukupni hrvatsko-bošnjački odnosi utjecati na izborne rezultate u Mostaru?

BEVANDA: Teško je ocijeniti utjecaj ovih odnosa na izbore u Mostaru, ali smo svakako svjedoci da određene bošnjačke političke stranke poslije kraha tzv. „probosanske politike“ u Srebrenici, Brčkom i Stocu žele u Mostaru ponovno podignuti nacionalne tenzije, uporno izbjegavajući utvrđivanje odgovornosti za rad svojih kadrova u Gradskoj upravi i Javnim poduzećima Grada. Nadam se da će moji sugrađani Bošnjaci prepoznati ove „loše političke spinove“ jer su i oni svjesni da kadrovi SDA vode i Odjel komunalnih poslova, i Odjel Inspekcije, kao i Javna komunalna poduzeća, kao niz drugih javnih Ustanova i Odjela.

HMS: Bivši mostarski gradonačelnik Safet Oručević prije nekoliko dana je rekao kako se nada da će u Mostaru pobijediti “probosanske snage te da se gradom upravlja jednostranački”. Htio bih da se osvrnete na tezu o pobjedni tzv. probosanskih snaga u srcu Hercegovine

Tragično je da se jedan bivši Gradonačelnik i Hercegovac nada pobjedi tzv. probosanskih stranaka u Mostaru, kao sjedištu Hercegovine. Mostaru i Hercegovini ne trebaju nikakve „tzv“ probosnske stranke, jer se iza ovih projekata, krije pokušaj ostvarivanja bošnjačkih nacionalističkih interesa i provođenje onih politika koje bi od Mostara ponovno pravile Grad slučaj.

Akteri ovih loših politika, ma se zvale i „probosanske“ i danas upravljaju Mostarom, na način da kontroliraju njegove financije, Gradsku imovinu u Starom gradu, javna poduzeća itd.

HRS se zalaže za Grad u kojem će biti u potpunosti uređeni i međunacionalni odnosi i takvo uređenje Grada mora biti implementirano i u drugim sredinama a prvenstveno u Travniku što je ostala obveza po Washingtonskom sporazumu.

Postavljam pitanje zašto tzv. probosanski blok ne ponudi uređenje Travnika po načelima Grada Mostara, zašto ne žele ponuditi rješenja za sve otvorena međunacionalna pitanja?

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 17:43