StoryEditor
orašje

Besplatni udžbenici i obroci za učenike u Posavskoj županiji

Piše fena  /  29.08.2023., 15:55h

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije posavske realiziralo je projekt nabavke udžbenika za sve učenike od prvog do petog razreda osnovnih škola u Županiji posavskoj za što je u županijskom proračunu izdvojeno 143.808,15 KM, uz mogućnost da će Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti refundirati ta sredstava.

U okviru realizacije dugogodišnjeg projekta sufinanciranja nabavke udžbenika za učenike od šestog do devetog razreda osnovne škole osiguran je iznos od 250 KM po učeniku.

Iz Vlade Županije posavske također navode kako su s početkom nastavne godine, tj. od 4. 9. 2023. godine pa do kraja prvog obrazovnog razdoblja 22. 12. 2023. godine, osigurani besplatni obroci za sve učenike od prvog do petog razreda u Županije posavskoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 260.283,35 KM.

Od ponedjeljka, 4. rujna 2023. godine, u dvije osnovne škole (Orašje i Odžak), počinje s radom produženi boravak učenika razredne nastave.

Produženi boravak učenika u osnovnoj školi je poseban oblik odgojno-obrazovnog rada s učenicima prije i/ili nakon završetka nastave u kojem će se učenicima omogućiti ugodan boravak ispunjen različitim sadržajima, u kojem će dobiti potporu u učenju, izrađivat će domaće zadatke, organizirat će se prehrana učenika, a učitelji će planirati različite aktivnosti i radionice koje će povoljno utjecati na sva odgojna područja učenika.

Okvirno radno vrijeme u produženom boravku je od 6:45 do 16:15 sati, a dužina boravka učenika ovisi o rasporedu rada u redovnoj nastavi, izvannastavnim aktivnostima i radnom vremenu roditelja.

Iz županijske vlade podsjećaju da se nastavlja projekta sufinanciranja prijevoza učenika, odnosno osiguranja besplatnog prijevoza za sve učenike u osnovnim i srednjim školama u Županiji posavskoj, koji provodi u suradnji s gradom Orašje, te općinom Domaljevac – Šamac i općinom Odžak. Ukupna planirana sredstava za realizaciju projekta iznose 450.000 KM.

U suradnji Federalnim zavodom za zapošljavanje Sarajevo nastavlja se realizacija dugogodišnjeg projekta sufinanciranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra (asistenata u nastavi) za djecu s poteškoćama u razvoju u osnovnom i srednjem obrazovanju u redovnoj nastavi i u školskoj 2023/2024 godini, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 16:11