Article_Top_970x250

Bešlić: BiH će biti zajednica jednakopravnih građana, Europska unija u malom

''Dan Europe''

Bešlić: BiH će biti zajednica jednakopravnih građana, Europska unija u malom

svibnja 09, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predavanjem o sveeuropskim akademskim integracijama profesora Ludvik Toplak s međunarodnog sveučilišta iz Maribora Alma Mater Europaea u srijedu je obilježen ''Dan Europe'' na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Uoči predavanja profesor Toplak rekao je kako mu je čast što o Danu Europe može govoriti u Mostaru koji je, po njegovim riječima, kroz povijest bio jedro europske kulture zajedno s Dalmacijom. - 9. svibnja slavi se kao dan uspomene na Schumanovu deklaraciju iz 1950. godine kada je započeo proces Europske integracije u oblasti ekonomije, zatim politička integracija, a za nas je danas značajna akademsko sveučilišna integracija i duhovno spiritualna integracija - rekao je Toplak.

Predavanjem na temu ''Politologija u BiH - budućnost i perspektive razvoja'' i predstavljanjem knjige ''Mostarsko-europske priče 2015.-2017.'' profesora Mile Lasića, na mostarskom Filozofskom fakultetu u srijedu je, također, obilježeno deset godina od utemeljenja Studij politologije.

Pročelnica Studija politologije Gordana Iličić rekla je kako je studij za deset godina izrastao u respektabilnog partnera, kako u znanstvenima, tako i u društvenima aktivnostima. Najavila je osnivanje novog specijalističkog studija Upravljanje EU projektima, kao i pokretanje doktorskog studija politologije.

Nazočnim se obratio i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je u svom govoru istaknuo kako se na današnji dan obilježava Dan Europe i Dan pobijede nad fašizmom te kako, u skladu s tim, treba ustrajati na putu borbe za slobodu i dostojanstvo svakog čovjeka i svakog naroda.

- Neka nam Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe budu dodatni poticaj i trajna inspiracija za građenje takve budućnosti u kojoj će BiH biti zajednica jednakopravnih, jednako vrijednih građana, ukratko Europska unija u malom - poručio je Bešlić.

Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250