StoryEditor

Berton: Korupcija predstavlja ozbiljan problem za BiH

Piše D  /  27.03.2019., 01:03h

Berton je istaknuo da je uspješno suzbijanje korupcije vrlo složen proces i da zahtijeva snažno pravosuđe, sveobuhvatan zakonodavni okvir, moderne tehnologije, ali i angažiranje građana Bosne i Hercegovine.

Pojasnio je da korupcija predstavlja ozbiljan problem za BiH, jer narušava povjerenje javnosti u politički sustav, odbija investicije i rasipa javne resurse.

Berton je podsjetio da se BiH nalazi na 89. mjestu od ukupno 180 država koje su bile uključene u istraživanje organizacije Transparency International. Istaknuo je da je fokus konferencije na načinima korištenja informacijskih tehnologija te da će stručnjaci iz institucija Slovačke i Crne Gore predstaviti najbolje primjere iz prakse.

Berton je zaključio da je borba protiv korupcije kompleksan, ali i dugotrajan proces, te je izrazio želju da uvjeri građane BiH da će Misija OSCE-a u BiH ostati partner na tom polju.

Veleposlanik Republike Slovačke u BiH Martin Kačo naglasio je da je korupcija prisutna i unutar Europske unije te da niti jedno članstvo u međunarodnim institucijama ili organizacijama ne nudi imunitet od korupcije. Posjetio je na slučaj brutalnog ubojstva novinara koji je istraživao slučajeve korupcije na najvišoj razini vlasti, nakon čega je smijenjena vlada.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) BiH Hasim Šabotić pozvao je pravosudne institucije da rade svoj posao u domenu kažnjavanja počinitelja koruptivnih kaznenih dijela te dodao da će dati sve od sebe da preventivnim alatima uspostave sustav u institucijama koji će mogućnost za tu pojavu svesti na najmanju moguću mjeru.

Istaknuo je da im je primarni cilj podići svijest o važnosti prijavljivanja korupcije u institucijama BiH, ali i prezentirati mogućnosti koje pruža Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije u institucijama BiH.

"Pravosudni sustav u BiH je osnovna karika u borbi protiv korupcije s isključivim fokusom na tužiteljstva. Naša ‘rak rana‘ su tužiteljstva", kazao je.

Načelnik Odjeljenja za informacijske tehnologije Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore Dušan Polović kazao je da su informacijske tehnologije stavili u punu upotrebu u borbi protiv korupcije.

Naglasio je da je Crna Gora prepoznala potrebu ulaganja u informacijske tehnologije u toj sferi te da su njihova iskustva vrlo dobra.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici relevantnih institucija, entitetskih vlada, županija , općina, te predstavnici antikorupcijskih timova i tijela, međunarodnih organizacija i civilnog društva. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:09