StoryEditor
ZBRINUTI U KBC-U ZAGREB

Beroš i Niedzielski obišli ozlijeđene Poljake, 19 ih je i dalje u teškom stanju

Piše hina  /  06.08.2022., 21:35h

Hrvatski i poljski ministar zdravstva, Vili Beroš i Adam Niedzielski, u subotu poslijepodne obišli su zagrebačke bolnice u kojima su zbrinuti Poljaci ozlijeđeni jutros u nesreći na A4, te istaknuli da je 19 osoba i dalje u teškom stanju.

U nesreći su sudjelovale 44 osobe, među njima dvojica vozača, a 12 osoba je izgubilo život, rekao je poljski ministar zdravstva novinarima nakon što je zajedno s ministrom Berošem obišao ozlijeđene poljske građane zbrinute u KBC-u Zagreb.  

Devetnaest ozlijeđenih i dalje je u teškom stanju, a svi ozlijeđeni zbrinuti su u tri zagrebačke bolnice, kao i u bolnicama u Varaždinu i Čakovcu, rekao je poljski ministar.

Neki od poljskih pacijenata, ako im dopusti zdravstveno stanje, još večeras bi se mogli vratiti kući, dodao je.

Poljska delegacija liječnika obišla je varaždinsku, čakovečku i zagrebačke bolnice (KB Dubrava, KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice) gdje će pregledati medicinsku dokumentaciju i procijeniti može li se neki od pacijenata već danas vratiti u Poljsku.

Niedzielski je zahvalio cijelom hrvatskom narodu, ministru Berošu i hrvatskoj Vladi. Svi su naši pacijenti jako dobro zbrinuti, a hitne službe su vrlo brzo bile na mjestu nesreće i pružile pomoć, rekao je.

Poljskim kolegama željeli smo predstaviti način na koji je hrvatski zdravstveni sustav odgovorio na tu nesreću, rekao je Beroš te poručio da će napraviti sve što je moguće u ovom trenutku za zbrinjavanje poljskih ozlijeđenih građana.

Beroš je u svoje ime zahvalio svim žurnim službama na promtnoj reakciji, a zdravstvenim djelatnicima na pruženoj pomoći ozlijeđenim Poljacima. 

Ozlijeđeni se žele što prije vratiti kući, ali to zbog teških ozljeda nije realno

Upitan za transport ozlijeđenih u Poljsku, odgovorio je da je to stvar standardne procedure.

 "Njihova je želja da se čim prije premjeste ozlijeđeni u Poljsku, ali to nije realno. U slučaju ovako teških ozljeda može doći do pogoršanja", upozorio je Beroš.

Hrvatski i poljski liječnici zajedno će procijeniti u kojem trenutku netko može sigurno putovati u Poljsku, a što se tiče prijevoza poginulih bit će primijenjena standardna procedura, dodao je. 

Rekao je i da je u kontaktu s ravnateljem bolnice u Slavonskom Brodu gdje je danas dogodila nesreća s petero ozlijeđenih, od kojih je dvoje poginulo, a za troje mladih hrvatskih građana liječnici se još bore. 

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz rekao je da su poljske konzularne službe od samoga početka bile na terenu i pružale podršku poljskim građanima. Pokrenuta je i info-linija za obitelji stradalih i ozlijeđenih kako bi se što više informacija prenijelo njihovim obiteljima u Poljskoj.

Posebno je zahvalio hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova za ponudu da pomognu u prihvaćanju obitelji stradalih u nesreći oko smještaja, a sve zainteresirane zamolio je da se jave veleposlanstvu koje će i dalje koordinirati akciju.

Dnevnik.ba

01. prosinac 2022 05:11