Article_Top_970x250

Beroš: Ako uđemo u lockdown, to će biti loše za hrvatsko gospodarstvo

koronavirus u hrvatskoj

Beroš: Ako uđemo u lockdown, to će biti loše za hrvatsko gospodarstvo

lis 28, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Hina

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje je govorio o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Beroš je istaknuo da je "svaki život našeg sugrađana koji je izgubljen zbog zaraze koronom jedan život previše".

"Moramo učiniti sve da te brojeve smanjimo. Hoće li to biti moguće, ovisi o nama", rekao je Beroš.

O proboju virusa u bolničke odjele

Beroš je rekao da malim gestama čuvamo bližnje te da nije hrabrost protiviti se mjerama, već žrtvovati komoditet i nositi masku.

Potvrđeni su novi proboji u bolničke odjele, pa je tako među posljednjima i KB Dubrava.

"Svjedoci smo da svakodnevno imamo proboj virusa u bolnički sustav, međutim, na sreću, ipak se to događa kontrolirano", rekao je Beroš. Dodao je da će u zdravstvenom sustavu učiniti sve da se prilagode izazovima.

"Ovo je najveći ispit solidarnosti hrvatskih građana od devedesetih i tu bitku moramo dobiti", poručio je.

"Ovako zajedno, homogenizirani, sigurno ćemo dobiti ovu bitku", dodao je.

Stanje u KB-u Dubrava

Na pitanje o stanju u KB-u Dubrava Beroš je rekao da je Dubrava u ovom trenutku srce obrambenog sustava Hrvatske te da je od osnovne važnosti da Dubrava adekvatno funkcionira.

"Dobili smo određene glasine o određenim stvarima koje tamo postoje. Zdravstvena inspekcija će do sutra vjerojatno završiti svoj nadzor, imat ću izvješće i nakon toga ću postupati", rekao je Beroš, dodavši da je za opravdati eventualno lakše propuste koji se događaju zbog velikog broja zaprimljenih bolesnika, ali da zasad nema elemenata koji bi ukazivali na veću disfunkcionalnost.

Izjava o obiteljskim liječnicima

Beroš je komentirao i svoju izjavu o tome da prima mnoge dojave o tome da liječnici obiteljske medicine ne kontaktiraju svoje pozitivne pacijente ni njihove kontakte, što je izazvalo reakciju koHOM-a.

"Ja nikoga nisam prozvao da ne radi svoj posao. Međutim, kao što sam i jučer rekao, potrebno je dodatno angažirati se, dodatno dati svoj maksimum. Jer ja kao ministar bio bih loš ministar kada bih se oglušio na apele epidemiološke struke, jer su tražili u datom trenutku pomoć primaraca upravo u praćenju kontakata", rekao je.

"Danas sam čuo da se slom bolničkog sustava prenosi na njih. To jednostavno nije istina. Daleko smo od sloma bolničkog sustava. Bolnički liječnici, kao i primarci, rade sjajan posao, ali svi moramo dati malo više energije, snage, da zaustavimo širenje ove epidemije", rekao je Beroš.

O lockdownu

Beroš je rekao i da je Hrvatska vojska odlučila podržati nastojanja Vinogradske bolnice u opremanju Arena centra.

Mjere, rekao je ministar, moraju biti balansirane da se očuvaju i tijekovi gospodarstva.

"Ako uđemo ponovno u lockdown, Hrvatska je, nažalost, takve strukture gospodarstva da bi to bilo jako loše", rekao je Beroš, a na pitanje znači li to da lockdown nije isključen odgovorio je da ništa nije isključeno, ali da mnoge zemlje u susjedstvu uvode daleko strože mjere te da nemaju većih postignuća u sprečavanju širenja infekcije, piše HRT.

Dnevnik.ba