StoryEditor
hrvatski ministar

Beroš: "2400 liječnika ima veću plaću od hrvatskog premijera. Ja ne bih išao na prosvjed"

Piše desk  /  11.03.2023., 13:13h

Ministar Vili Beroš je u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna istaknuo da je cilj ove vlade provesti reformu zdravstvenog sustava i objasnio korake reforme koja se planira provesti. Za sljedeći petak najavio je predstavljanje novih preventivnih zdravstvenih pregleda, nakon što u saborsku proceduru budu upućeni prvi izmijenjeni zakoni.

Rekao je da ga popularnost kao ministra uopće ne zanima i da ga zanimaju samo njegova učinkovitost i ono što čini za boljitak zdravstvenog sustava. "Zanima me moja učinkovitost i funkcionalnost u odnosu na zdravstveni sustav, prvenstveno pacijente, a zatim i sve druge dijelove zdravstvenog sustava", kazao je ministar.

Dosta primjedbi pristiže na račun neučinkovitosti i problema u zdravstvenom sustavu, što govori i sam ministar. Podsjetio je da je prvi dan nakon što je imenovan ministrom gostovao u emisiji Hrvatskog radija i govorio o zdravstvenom sustavu koji nije uređen i koji pokazuje brojne mane.

"Međutim, došla je pandemija, godinu i pol dana smo izgubili braneći se od tog koronavirusa. U tom periodu, a i nakon toga, našli smo i snage, mogućnosti, htijenja da utemeljimo određenu reformu.

Reforma koja se planira, koja je utemeljena i koja ima svoj sadržaj i smisao je upravo tu da sve te navode eliminira. Ima i niz pritužbi, ali mogu reći da dobivamo i određene pohvale za funkcioniranje zdravstvenog sustava", dodao je.

Predstavljanje novih preventivnih zdravstvenih pregleda

Na pitanje hoće li izdržati mandat ministar Vili Beroš odgovorio je da je to teško pitanje, ali da će dati sve od sebe da provede elemente reforme.

"Dat ću sve od sebe da ove elemente u kontekstu naše reforme koje smo stavili kao zadatak doista i provedemo. Reći ću vam - jačanje javnog zdravstva naš je prioritet", kazao je Beroš.

Ministar je dodao da sljedeći petak slijedi predstavljanje novih preventivnih zdravstvenih pregleda te se isto tako osvrnuo na zdravstvenu pismenost.

"Govorimo o razvoju zdravstvene pismenosti, već imamo konkretne rezultate, dogovor s Ministarstvom obrazovanja na tom putu. Od malih nogu trebamo razvijati zdravstvenu pismenost", rekao je Beroš.

"Naši nacionalni preventivni pregledi za rano otkrivanje brojnih tumora, sve je to ono što u kontekstu preventive doista radimo", dodao je.

Beroš: Ova vlada je odlučna provesti reformu zdravstva

Voditeljica je ministra, s obzirom na to da je ovo predizborna godina, upitala nije li malo kasno za reformu, na što je ministar odgovorio da su takva razmišljanja kalkulantska.

"Ja nemam vremena niti mogućnosti, niti sam takav kao čovjek i osoba, kalkulirati. Ja doista želim utemeljiti one promjene u zdravstvenom sustavu koje će biti pozitivne za sve, a pogotovo za naše pacijente. Moja osobna misija je vratiti pacijenta u fokus", kazao je Beroš.

"Ne bih išao na prosvjed"

Ova vlada je odlučna provesti reformu zdravstva, dodao je.

"Uvijek može bolje, i ja sam liječnik, naravno da će se boriti za veće plaće. Ali treba gledati širi kontekst, mi smo u postpandemijskoj eri. Od 2016. su im primanja rasla 43 posto", rekao je Beroš.

"Ja ću jasno odgovoriti na njihove zahtjeve i prigovore", rekao je. Dodao je da naslućuje da u cijeloj priči postoje drugi motivi, s obzirom na to da se bliže izbori.

"Ne bih bio na prosvjedu, to nije način rješavanja problema... U konačnici, u Hrvatskoj ima preko 2400 liječnika koji imaju veću plaću od premijera. A neću vam ni otkriti koliko ih ima veću od mene, što nije ni bitno. Ali samo da se zna kada govorimo o materijalnim pravima liječnika", kazao je.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 20:58