Article_Top_970x250

‘Bernardićev poraz bio je neminovan, pa sjetite se što je na HTV-u rekao o Hrvatima u BiH‘

miljenko jergović:

‘Bernardićev poraz bio je neminovan, pa sjetite se što je na HTV-u rekao o Hrvatima u BiH‘

srp 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Jutarnji.hr

Pridruživši se pretežitim procjenama da se u ishodištu SDP-ova izbornog neuspjeha nalaze pogreške predsjednika stranke Davora Bernardića, pisac i kolumnist Jutarnjeg lista Miljenko Jergović ustvrdio je kako su pojedini Bernardićevi istupi u predizbornim sučeljavanjima bili, kazao je, u tolikoj mjeri promašeni da je poraz SDP-a bio neminovan.

- Bernardić se, primjerice, u sučeljavanju na HTV-u zauzeo za treći entitet Hrvata u BiH, što je teza koja ide u korist kandidata na izborima poput Željka Glasnovića – komentirao je Jergović u četvrtom panelu specijalne emisije Jutarnjeg TV posvećenog parlamentarnim izborima. Nadovezujući se na Jergovićev istup, bivši ravnatelj satričkog kazališta Kerempuh Duško Ljuština za Jutarnji TV izrazio je uvjerenje kako SDP trebaju povesti u daljnje izazove neki drugi, istaknuo je, mlađi ljudi.

- Bio sam dugo član SDP-a, pa mogu kazati da je ovo vrlo težak poraz stranke – dodao je Ljuština.

Za Jergovića je smiješna dilema treba li Davor Bernardić podnijeti ostavku na mjesto predsjednika SDP-a.

- U Hrvatskoj stranke funkcioniraju kao kombinacija interesne zajednice i navijačke skupine, tako je i za Bernardića pitanje tko ga treba smijeniti – dodao je Jergović. Za filozofa i bivšeg saborskog zastupnika SDP-a Gvozdena Flegu, kako je kazao za Jutarnji TV, pitanje Bernardićeve smjene nije smiješno pitanje.

- Poznavajući način na koji funkcioniraju stranke, vjerujem da Bernardića sada dio ljudi u njegovu okruženju odgovaraju od ostavke jer njegov odlazak doživljavaju i kao svoj odlazak - kazao je Flego.

Jergović je kao još jedan nedostatak SDP-a naznačio, antiintelektualni profil te stranke koji se, prema njegovim riječima, izgrađuje od vremena dok je SDP-om upravljao Ivica Račan.

- Zoran Milanović se svojedobno javno pitao tko je taj Vjeran Zuppa. Pa evo vam tko je Vjeran Zuppa – zaključio je Jergović.

Osvrnuvši se na predizbornu kampanju Gvozden Flego primijetio je, među ostalim, da su dominirali nepomirljivi istupi i pogledi što su, kazao je, birači i nagradili.

- To vam sve govori kakvi su birači i što im je privlačno – zaključio je Flego, podsjetivši da je osnovna razlika između ljevice i desnice, što će ljevica uvijek iznijeti svoj prijedlog ili mišljenje dopuštajući i različite stavove, dok će desnica, kaže Flego, iznijeti svoje stavove ne dopuštajući mogućnost da stvari možda stoje i drugačije.

Dnevnik.ba