StoryEditor
rat u ukrajini

Berlin od Kine traži da "pritisne" Moskvu da povuče trupe iz Ukrajine

Piše hina  /  26.05.2023., 19:32h

Njemačka vlada je od kineskog izaslanika Li Huija zatražila da "pritisne" Rusiju da povuče svoje trupe iz Ukrajine, rekao je u petak glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Kineskog izaslanika, koji je trenutačno na jednotjednoj europskoj turneji i u petak se očekuje u Moskvi, u srijedu je u Berlinu primio državni tajnik Andreas Michaelis.

"Razmjena mišljenja o ruskome agresorskom ratu protiv Ukrajine bila je u središtu ovoga intenzivnog razgovora", rekao je glasnogovornik ministarstva Christian Wagner na konferenciji za novinare.

"Kina, kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, ima posebnu odgovornost i trebala bi odigrati konstruktivnu ulogu u korist mira i sigurnosti u svijetu", kazao je glasnogovornik, podsjetivši da će Berlin "podupirati Ukrajinu koliko god bude potrebno" u ratu protiv Moskve.

Dodao je i da je Njemačka od Kine zatražila da na Rusiju "izvrši pritisak kako bi Moskva odmah prekinula napade i u potpunosti se povukla iz Ukrajine".

Prema njegovim riječima "Kina treba iskoristiti svoj utjecaj na Rusiju da bi se prekinula neodgovorna ruska nuklearna retorika i spriječila bilo kakva eskalacija" sukoba.

"Državni tajnik očekuje da Kina jasno imenuje i osudi rusku agresiju te da se suzdrži od potpore toj zemlji isporukom oružja", rekao je Wagner.

"Obje su se strane složile da treba nastaviti s razmjenom informacija o ruskome agresorskom ratu protiv Ukrajine", zaključio je.

Li Hui, koji je bio veleposlanik Kine u ruskoj prijestolnici, već je tjedan dana na turneji po Europi. Dva je dana proveo u Kijevu, jedan dan u Poljskoj, a u utorak je posjetio Francusku.

Rusija i Kina održavaju bliske odnose, koje su od pokretanja ruske ofenzive na Ukrajinu 24. veljače 2022. pojačane na gospodarskom i diplomatskom planu, a posebno otkad su brojne zapadne sankcije pogodile rusko gospodarstvo.

Službeni Peking je istaknuo da ne osuđuje ruski napad na Ukrajinu. 

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 15:40