StoryEditor
Miloš Ković

Beogradskom profesoru zabranjen ulazak u BiH jer predstavlja opasnost po sigurnost

Piše desk  /  13.03.2022., 09:16h
Pripadnici Granične policije BiH jučer su zabranili ulazak u Bosnu i Hercegovinu Milošu Koviću, beogradskom povjesničaru i profesoru kontroverznih stavova u vezi s Bosnom i Hercegovinom i entitetom RS.

Koviću, inače profesoru na Odjeljenju za povijest Filozofskog fakulteta u Beogradu, je zabranjen ulazak na GP Vardište uz obrazloženje da predstavlja prijetnju po sigurnost BiH.

On je beogradskim medijima kazao kako mu nije rečeno tko je donio ovakvu odluku u veljači ove godine i zašto.

"Mislim da je ovo delikatesa mišljenja. Čini mi se nevjerovatno da mišljenje jednog povjesničara, univerzitetskog profesora može ugroziti sigurnost i ustavni poredak BiH", rekao je Ković za "Novosti".

Priliku je iskoristio da okrivi Sarajevo uz nadu da iza ovoga ne stoji Vlada Republike Srpske, a da ga sve "podsjeća na rusofobiju koja trenutno eskalira na zapadu".

Miloš Ković je poznat kao profesor koji se otvoreno zalaže za "oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda" jer smatra da su Srbi "okruženi neprijateljima". Također propagira jačanje ruskog i kineskog utjecaja na Balkanu, ali i šire, te promovira antizapadnu i antiNATO retoriku.

"Oslobođenje i ujedinjenje moraju da budu naš glavni strateški cilj. Slično Izraelu, okruženi smo neprijateljskim zemljama koje nas, uprkos našoj želji da živimo u miru, neće ostaviti na miru. Samo naše postojanje za neke susjedne zemlje predstavlja problem. Potrebno je da to shvatimo i da naučimo da, kao povijesni narod dugog pamćenja, planiramo na duže staze, koje prevazilaze životni vijek jednog naraštaja", rekao je nedavno u razgovoru za jedan medij.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 05:07