Article_Top_970x250

Beogradski list: Moguće je da će Inzko ostati na funkciji, Schmidt ne odgovara Rusiji jer je pravo rješenje

Visoki predstavnik u bih

Beogradski list: Moguće je da će Inzko ostati na funkciji, Schmidt ne odgovara Rusiji jer je pravo rješenje

tra 21, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nemački političar Christian Schmidt je jedini koji za sada figurira kao mogući nasljednik Valentina Inzka na poziciji visokog predstavnika, ali moguće je da ta funkcija pripadne nekom drugom, ili, da čak Inzko i pored isteka mandata ostane na dužnosti.

Kako piše beogradski Danas su govornici ovog lista ističu da su se imenovanju Schmidta, predstavnika CSU-a već usprotivili Rusi i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i da je pažnja službenog Berlina umnogome je usmjerena na rujanske parlamentarne izbore, pa su zbivanja na Balkanu "u drugom planu".

Njemački parlament je službeno podržao kandidaturu Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH, a špekulira se da je "zeleno svjetlo" za njegovu kandidaturu dala i administracija američkog predsednika Joea Bidena.

"Negodovanje RS-a je samo jedan od problema u vezi sa izborom Inzkovog nasljednika. Srbi u BiH nemaju službenu ulogu u takvom imenovanju, ali, bez sumnje, Europljani će uzeti u obzir njihovu poziciju, a to je protivljenje ne samo Schmidtu već i funkciji visokog predstavnika. Da bi novi visoki predstavnik uopće imao autoritet, mora da najprije bude široko prihvaćen. Stoga, Europljani su uznemireni zbog prijetnji iz Banje Luke nekom vrstom osvete, naročito imajući u vidu ponovne priče o mogućoj secesiji", piše Danas pozivajući se na neimenovanog izvora u Berlinu.

Ono što dodatno komplicira čitav proces jeste nesloga na međunarodnoj sceni – razmjerice između Rusije, s jedne strane, i Zapada (SAD i EU), čiji interesi u BiH se umnogome razlikuju.

"U prošlosti su ti vanjskopolitički igrači uvijek nastojali da postignu suglasnost o imenovanju kako bi visoki predstavnik mogao da ima autoritet u ime cijele međunarodne zajednice. Ipak, ovog puta nema konsenzusa, i postoji jasna opasnost da će Rusija blokirati to imenovanje. Uzimajući sve navedeno u obzir, ne treba isključiti mogućnost da nakon kraha u pregovorima o kandidatu Inzko ostane na funkciji", precizira izvor Danasa.

Prema mišljenju pojedinih diplomata, u slučaju da se obistini scenarij "zadržavanja veterana" Inzka, "on će biti čak još slabiji nego prije jer je nedvosmisleno predočio da više ne želi da obavlja taj posao".

"Jedino rješenje, stoga, ostaje da se pronađe neki treći kandidat za visokog predstavnika, ali imajući u vidu dramu koja se odvija u kontekstu Schmidt, pitanje je tko bi pristao na kandidaturu", objašnjavaja sugovornik iz Berlina.

Franz-Lothar Altmann, njemački univerzitetski profesor i stručnjak za Zapadni Balkan, ukazuje da su "političke diskusije koje se ovih dana vode u Njemačkoj fokusirane na borbu za to tko će biti kandidat za novog kancelara ukoliko koalicijaCDU/CSU pobjedi na izborima.

"Stoga, moguće je da se o BiH i visokom predstavniku diskutira negdje u kuloarima. Christian Schmidt je iskusan političar, naročito u pitanjima koja se tiču međunarodnih odnosa, i on bi mogao da bude prava osoba koja bi ponovo osnažila ulogu visokog predstavnika u BiH, ali očekujem da će Rusija nastaviti da se svim silama protivi njegovom imenovanju, jer intenzivnija aktivnost visokog predstavnika nije ono što Moskva želi. Ako međunarodnu zajednicu ne bude predstavljala neka jaka ličnost, BiH će se, na kraju, raspasti. Tom raspadu bi aplaudirao slovenski predsjednik Janša koji se zalaže za etnički homogene države. Ipak, na Balkanu potpuno etnički homogene države ostaće samo iluzija, i Slovenija je maltene jedini primjer za to", poručuje Altmann.

Dnevnik.ba