StoryEditor

Beogradska "Politika": Kaznena prijava protiv Milana Kučana za genocid i razbijanje SFRJ

Piše D  /  27.06.2019., 01:06h

Beogradska "Politika" saznaje da je Tužiteljstvu Srbije za ratne zločine podnesena kaznena prijava protiv bivšeg predsjednika Slovenije Milana Kučana zbog navodnog "ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima i za genocid u ljeto 1991. godine", prenosi Avaz.

Prema informacijama lista, kaznenom prijavom koju je podnio odvjetnik Dušan Bratić obuhvaćeni su i Janez Slapar, koji je u to vrijeme bio načelnik stožera Teritorijalne obrane (TO) Slovenije, nekadašnji komandant TO Južnoprimorske pokrajine Slovenije Franc Anderlić, kao i još tri osobe. 

U prijavi se navodi da su "Kučan, Slapar, Anderlić i ostali kršili pravila Ženevske konvencije za vrijeme oružanih sukoba koji su na teritoriji Slovenije trajali od 27. lipnja do 7. srpnja 1991. godine. Sukob je izbio između JNA i Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove SFRJ, na jednoj strani, i oružanih sastava TO Slovenije i drugih paravojnih formacija slovenskog rukovodstva, na drugoj strani".

Bratić tvrdi da je "Kučan bio predsjednik Slovenije i da je imao efektivnu zapovjednu vlast nad svim oružanim formacijama, pa kao takav ulazi u red glavnih zločinaca za razbijanje Jugoslavije".

- Kučan ne samo da nije poduzeo ništa da kazni izvršitelje već je poticao na izvršenja djela ratnih zločina, pa su do 8. srpnja 1991. godine izvršeni brojni ratni zločini nad civilima, među kojima su žene i djeca pripadnika JNA, ranjenici, sanitetsko osoblje, zarobljenici, vojnici koji su položili oružje - tvrdi Bratić.

Inače, na današnji dan navršava se 28 godina od početka oružanog sukoba u Sloveniji nakon njenog odcjepljenja od SFRJ. Prema navodima srbijanskih medija, u oružanoj akciji, za koju srpska propaganda krivi Kučana, poginula su 44 pripadnika JNA, šest oficira, sedam podoficira, 30 vojnika, među kojima 11 nesrpske nacionalnosti, dok je 184 pripadnika JNA ranjeno, prenosi Avaz.ba.

Dnevnik.ba

21. rujan 2021 07:28