StoryEditor
gp tovarnik

Beograđanin uhićen pri ulasku u Hrvatsku, sumnjiče ga za ratne zločine nad hrvatskim braniteljima

Piše Hina  /  08.06.2022., 13:23h

Pri ulasku u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Tovarnik u ponedjeljak je uhićen 65-godišnji hrvatski državljanin iz Beograda zbog sumnje da je 1991. i 1992. godine, u logorima na području Srbije počinio ratni zločin protiv više hrvatskih branitelja, ratnih zarobljenika.

Iz PU vukovarsko-srijemske navode kako je tijekom kriminalističkog istraživanja nad uhićenikom utvrđena osnovana sumnja da je u razdoblju od studenog 1991. do travnja 1992. godine, u logorima osnovanim u Republici Srbiji, u blizini mjesta Stajićevo, u Sremskoj Mitrovici i Nišu, kao ispitivač verbalno i tjelesno zlostavljao zarobljenike dovođene s područja Hrvatske. Radilo se o više stotina zatočenih pripadnika oružanih postrojbi Republike Hrvatske.

Osumnjičenik je to činio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima. Osim što ih je verbalno zlostavljao, zarobljenike je udarao palicom po svim dijelovima tijela dok nije dobio zadovoljavajući iskaz, pri čemu im je zadavao velike patnje i tjelesne ozljede, izvijestili su iz policije.

Policija je protiv osumnjičenog 65-godišnjaka Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava -"ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2022 17:00