StoryEditor

Beograđani i danas prosvjedovali, vlast najavila protuprosvjede

Piše D  /  30.03.2019., 10:03h

Prosvjed je počeo ispred zgrade Filozofskog fakulteta, gdje su se okupljenima obratili povjesničar Čedomir Antić, glumac Branislav Lečić i jedan od organizatora Miodrag Simović.

Prosvjednici su potom i ovog puta otišli ispred zgrade Radio televizije Srbije gdje su zalijepili fotografiju predsjednika Aleksandra Vučića.

Naime, osim što traže ostavku predsjednika, prosvjednici su ljutiti zbog utjecaja vladajuće stranke na informativni program i načina na koji se prati njihov angažman. Stoga su prije dva tjedna upali u zgradu RTS-a tražeći uključenje u izravni program, zbog čega se umiješala policija i privela 18 osoba.

Večeras su, pak, skandirali "RTS-SPS" i "Nije srpski šutjeti" te su upriličili i "Dnevnik slobodne Srbije" paralelno s emitiranjem središnje informativne emisije na RTS-u.

U "paralelnom" dnevniku okupljenima su se obratili predsjednik Udruge za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović i predsjednik Udruge sindikata umirovljenih vojnika Srbije Jovan Tamburić.

Podsjetimo, prosvjednici koji se okupljaju već više od četiri mjeseca traže ostavke predsjednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić te ostavke vodećih ljudi na RTS-u. Osim toga, traže i uspostavu pravne države te oslobađanje pravosuđa i državnih institucija od direktnog utjecaja izvršne vlasti.

Prosvjedi su započeli početkom prosinca, a povod im je bio napad na lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića i aktiviste njegove stranke. U međuvremenu, prosvjedi su se proširili diljem Srbije te se održavaju, između ostalog, u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kruševcu i Leskovcu.

Opozicijski čelnici koji su se pridružili prosvjedima najavili su veliki prosvjed 13. travnja na kojem će, kako kažu, natjerati vlast da konkretnije reagira na njihove zahtjeve. Na tom događaju trebali bi se okupiti i građani iz drugih dijelova Srbije, odnosno pedesetak gradova u kojima se također prosvjeduje protiv sadašnje vlasti.

Premda se opozicija udružena u Savezu za Srbiju, koji okuplja stranke od ekstremne desnice do radikalne ljevice, nije izjasnila kako točno misli natjerati vlast na reakciju, iz redova vladajućih poručuju da ne prihvaćaju nikakve ultimatume. 

Premijerka Ana Brnabić poručila je kako neće dati ostavku, a vlast je na zahtjeve odgovorila najavom dvaju protuprosvjeda koji će se održati 12. i 19. travnja u Novom Sadu i Beogradu.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 08:54