StoryEditor

Beograd: Sedam džihadista osuđeno na 67 i pol godina zatvora

Piše D  /  21.03.2019., 11:03h

Presudom koja je potvrdila prvostupanjsku presudu Specijalnog suda u travnju prošle godine, Abid Podbičanin, Sead Plojović i Tefik Mujović osuđeni su na 11 godina zatvora, a Goran Pavlović na 10 godina zatvora.

Izudin Crnovrsanin i Rejhan Plojović osuđeni su na devet i pol godina zatvora, dok je Ferat Kasumović osuđen na sedam i pol godina zatvora zbog kaznenog djela terorističke udruge u vezi s kaznenim djelom terorizma.

Sead i Rejhan Plojović, Mujović i Crnovrsanin također su osuđeni za kazneno djelo financiranje terorizma, dok su Podbičanin i Pavlović za to djelo oslobođeni optužbi.

Podbićanin, Sead i Rejhan Plojović, Pavlović, Crnovrsanin i Kasumović također su osuđeni za regrutiranje i obuku za izvršenje terorističkih djela, a Mujović je za počinjenje kaznenog djela javno poticanje terorističkih djela.

Podbićanin, Pavlović i Rejhan Plojović su u bijegu, a za njih je izdana međunarodna tjeralica.

Prema optužnici, Pavlović i Plojović, preko Podbićanina i Mujovića, uspostavili su vezu s organizacijama koje su UN početkom 2013. proglasile teroristima.

Oni su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regiji i Zapadnoj Europi  prikupljali novac i financirali odlazak više  građana Srbije,  koji su regrutirani za sudjelovanje u oružanim sukobima, prvenstveno u kampovima za obuku terorista u Siriji, a zatim na bojištu.

Prema navodima tužiteljstva, najmanje 24 osobe su tako otišle na sirijsko ratište, uključujući i sedam optuženika.

Tužilaštvo tvrdi da je Podbićanin čak zapovijedao terorističkom jedinicom u kojoj je bilo osoba s Balkana.

Za njega je u nekoliko navrata na džihadističkim sajtovima objavljivano  kako je ubijen u Siriji, ali sud nije službeno obaviješten o tome, prenosi RTRS.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:31