Article_Top_970x250

Benjamina Karić prijedlog SDP-a za gradonačelnicu Sarajeva

odlučili se

Benjamina Karić prijedlog SDP-a za gradonačelnicu Sarajeva

tra 05, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Povjereništvo sarajevskog SDP-a danas je jednoglasno odlučilo da će doc.dr. Benjamina Karić biti novi prijedlog SDP-a za gradonačelnicu Sarajeva.

Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu. Od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica stranke. Usporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

- Javnosti je poznata kao najmlađa doktorica pravnih znanosti u Bosni i Hercegovini i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autor je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prijevoda s latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik - priopćeno je iz SDP-a.

Dalje navode da se Karić izjašnjava kao Ostali.

- Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti doc.dr. Karić se izjašnjava kao Ostali. Benjamina Karić dolazi iz obitelji koja oslikava multinacionalno Sarajevo za kakvo se SDP zalaže - priopćili su.

Doc.dr. Benjamina Karić (rodj. Londrc) udata je i majka jednog djeteta.

Povlačenje kandidature Bogića Bogićevića za ovu funkciju je za sve nas bio veliki šok i još veće razočarenje. Kao i mnogi građani Sarajeva, i mi smo to željno iščekivali jer smo u tome vidjeli pozitivnu promjenu i novu nadu. Građani Sarajeva su svojom nesebičnom podrškom pokazali što misle o ovom bosanskohercegovačkom velikanu. Nakon neprincipijelnog ponašanja pojedinih vijećnika prilikom glasanja u gradskom vijeću Sarajeva, mogli smo naslutiti da će Bogićević povući svoju kandidaturu. Njegov nesalomljivi karakter i odlučnost su upravo ono što ga najbolje opisuje i ono zbog čega ćemo mu uvijek biti zahvalni - navode iz SDP-a.

Kako kažu, opredijelili su se za osobu koja će svojom energijom i znanjem voditi Grad. 

- Kandidatura doc.dr. Benjamine Karić pokazuje kakvo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu SDP BiH želi vidjeti. Uvjereni smo da će doc.dr. Benjamina Karić biti gradonačelnica kakvu Sarajevo zaslužuje: obrazovana, ambiciozna, cijenjena u društvu, elokventna, pravična, mlada i uspješna, širokih životnih pogleda, tolerantna i suosjećajna, a uz sve to i istinski socijaldemokrata.

Vjerujemo da će doc.dr. Karić dobiti podršku kako Gradskog vijeća Grada Sarajeva tako i građana Sarajeva. Sarajlije zaslužuju gradonačelnicu kojom će se ponositi - navedeno je u priopćenju.

Dnevnik.ba