StoryEditor

Benjamin Netanyahu u borbi za opstanak nakon izbora

Piše D  /  18.09.2019., 10:09h

Netanyahuov glavni protivnik, centrist Benny Gantz rekao je u srijedu da se prema izlaznim anketama čini da je najdugovječniji izraelski vođa poražen, ali da treba pričekati službene rezultate.

Netanyahu nije proglasio pobjedu niti poraz već je rekao da čeka rezultate u obraćanju svojoj desnoj stranci Likud. Njegovo neuspješno sastavljanje vlade nakon izbora u travnju dovelo je do novih izbora u utorak. 

Bivši zapovjednik oružanih snaga Gantz poručio je svom centrističkom savezu Plavih i bijelih da se čini da su "ispunili svoju misiju" i obećao da će raditi na formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Netanyahu čini se "nije uspio u svojoj misiji" osvajanja petog mandata, rekao je 60-godišnji Gantz. 

Službeni rezultati izbora mogli bi se znati za više od tjedan dana, ali kako Knesset bude objavljivao djelomične rezultate bit će jasnija slika.

Stranka Likud trebala bi dobiti između 31 i 33 mjesta od ukupno 120 u Knessetu, izraelskom parlamentu, a centristički savez Plavih i bijelih između 32 i 34 mjesta. Nijedna stranka nema dovoljno podrške za dobijanje 61 mandata u parlamentu potrebnog za sastavljanje vlade. 

Likud bi za desnu koaliciju mogao dobiti do 55 mandata, dva manje nego što su mu predviđale ranije izlazne ankete, a savez Plavih i bijelih najviše 59 za vladu lijevog centra.

Bivši ministar obrane Avigdor Lieberman, predsjednik desničarske stranke Israel Beitenou koja bi mogla presuditi u sastavljanju nove izraelske vlade, pozvao je u utorak navečer na formiranje vlade nacionalnog jedinstva u koju bi ušle stranke Netanyahua i Gantza.

"Imamo samo jednu mogućnost, a to je formiranje široke i liberalne vlade nacionalnog jedinstva u koju bi ušli Israel Beitenou, Plavo-bijela stranka i Likud", rekao je Lieberman.

Liebermanova nacionalistička stranka Israel Beiteinou koja dobiva osam do 10 mjesta, mogla bi imati presudnu ulogu u sastavljanju nove vlade.

Dobar rezultat postigla je i Zajednička arapska lista koja bi trebala dobiti 13 do 15 zastupničkih mjesta, u usporedbi s prethodnim izborima na kojima su različite stranke izraelskih Arapa dobile ukupno deset mjesta.

Parlamentarni izbori održani u utorak drugi su u pet mjeseci u Izraelu, nakon izbora u travnju na kojima Netanyahu nije dobio dovoljan broj glasova za formiranje desničarske vladajuće većine.

"Mi smo u gospodarskoj i sigurnosnoj krizi i zemlji treba široka vlada", rekao je Lieberman pozivajući izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina da do kraja tjedna pozove Netanyahua i Gantza kako bi se dogovorili.

Nikada u izraelskoj povijesti izbori nisu održani dvaput u jednoj godini, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 20:02