StoryEditor

Benjamin Netanyahu proglasio veliku pobjedu

Piše D  /  27.12.2019., 08:12h

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu će ostati na čelu konzervativne stranke Likud, pokazale su izlazne ankete nakon što je u četvrtak provedeno unutarstranačko glasovanje uoči parlamentarnih izbora koji će biti održani u ožujku 2020. 

Službeni rezultati će biti poznati u petak, ali je Netanyahu na društvenim mrežama već proglasio "veliku pobjedu" nad svojim jedinom protukandidatom, bivšim ministrom obrazovanja Gideonom Saarom, jer su izlazne ankete pokazale da je aktualni premijer dobio povjerenje od 71 % članstva stranke. I Saar je nedugo potom priznao poraz izjavom da su "rezultati jasni", koju je prenio Times of Israel.

Netanyahu od 2009. godine vodi izraelsku Vladu i najdugovječniji je izraelski premijer, ali je na čelu zemlje koja se nalazi u političkoj pat-poziciji, jer nijedna od dvije stranke s najvećim brojem zastupnika u parlamentu nije uspjela složiti vladajuću koalciju.

Netanyahu je to pokušao nakon izbora u travnju i rujnu, a jedan je pokušaj imao i njegov glavni suparnik Benny Gantz, čelnik centrističkog saveza "Plavi i Bijeli". Posljednje ankete procjenjuju da će Likud na sljedećim parlamentarnim izborima osvojiti 31 od 120 zastupničkih mjesta, dok bi "Plavi i Bijeli" trebali dobiti 35 mjesta, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:48