StoryEditor
posljednja poruka

Benedikt XVI. u duhovnoj oporuci: "Budite postojani u vjeri! Ne dopustite da vas smetu!"

Piše hina  /  31.12.2022., 22:04h

Papa u miru Benedikt XVI. zatražio je "oprost" od svih koje je "povrijedio", u svojoj duhovnoj oporuci koju je sastavio 2006., a objavljen je u subotu navečer.

"Sve koje sam na ovaj ili na onaj način povrijedio, od sveg srca molim da mi oproste", napisao je Joseph Ratzinger, papa od 2005. do 2013., u tekstu s nadnevkom 29. kolovoza 2006., što ga je u subotu navečer objavio Tiskovni ured Svete Stolice.

Bivši papa koji je početkom 2022. bio na meti kritike zbog njegova postupanja u slučaju pedofilije u Njemačkoj dok je bio muenchenski nadbiskup (1977.-1982.), još je tada zatražio "oprost" rekavši da nikad nije prikrivao zlostavljanje.

"Molim da naša zemlja ostane zemlja vjere i molim vas, dragi moji sunarodnjaci: nemojte se udaljiti od vjere", napisao je 265. papa koji je iznenadio svijet odrekavši se službe i povukavši se u samostan, gdje je proveo gotovo deset godina.

"Budite postojani u vjeri! Ne dopustite da vas smetu!", upozoravao je.

Benedikt XVI. koji je pripadao konzervativnom krilu Katoličke Crkve distancirao se, čini se, od nekih znanstvenih postignuća.

Ujedno je zahvalio Bogu na svojim roditeljima, sestri i bratu te na "brojnim prijateljima, suradnicima, profesorima i učenicima" koji su tijekom života bili uz njega.

"Želim zahvaliti Gospodinu na mojoj lijepoj domovini podno Alpa. Na Bavarskoj, u kojoj sam uvijek vidio odraz sjaja samog Stvoritelja", dodao je.

"I na kraju, zahvaljujem Bogu na svim divotama koje sam mogao iskusiti u svakoj etapi mog putovanja, napose u Rimu i u Italiji koja je postala moja druga domovina".

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 10:28