Article_Top_970x250

Bencun: Izbori u Mostaru okidač za ozbiljne izmjene izbornog zakonodavstva

veleposlanik BiH pri OSCE-u i UN-u

Bencun: Izbori u Mostaru okidač za ozbiljne izmjene izbornog zakonodavstva

stu 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dok jedni pod plaštom reformi žele ojačati centralne poluge vlasti, drugi na prvo mjesto stavljaju legitimno predstavljanje naroda kao osnovni princip ustavnih reformi - naveo je Bencun.

Dejtonski mirovni sporazum nije samo zaustavio rat, već donio i stabilan mir kao temelj za sve druge uspješno sprovedene reforme, rekao je danas veleposlanik BiH pri OSCE-u i UN-u u Beču Siniša Bencun na sjednici Stalnog savjeta OSCE-u povodom 25 godina tog sporazuma.

Bencun je rekao da je na Vijeću prenio i stavove Predsjedništva BiH o ovom pitanju, iznesene tijekom skorašnjeg posjeta visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella, uključujući i posvećenost provođenju reformi u procesu pristupanja EU i što skorijem dobijanju statusa kandidata, prenosi Avaz.

Pozdravljajući historijsku ulogu OSCE-a u provođenju Dejtonskog sporazuma, Bencun je naveo da je ona bila podijeljena u tri domena djelovanja - izbori, nadzor nad poštovanjem ljudskih prava, te kontrola razoružanja i izgradnja povjerenja.

On je naglasio da svaka buduća pomoć ove i drugih međunarodnih organizacija treba da bude zasnovana na procjeni potreba zemlje domaćina i sa jasnim lokalnim vlasništvom nad reformskim procesima, koje treba dogovarati uz domaći konsenzus i bez nametanja.

U svom izlaganju Bencun se osvrnuo i na jedinstvenu opredijeljenost BiH ka eurointegracijama i na postojeći konsenzus ključnih aktera o potrebi reforme političkog i izbornog sistema "da bi se zemlja konačno prebacila na brži kolosijek svog europskog puta".

On je na tom planu ukazao i na činjenicu da različiti akteri taj put vide na drugačiji način.

- Dok jedni pod plaštom reformi žele ojačati centralne poluge vlasti, drugi na prvo mjesto stavljaju legitimno predstavljanje naroda kao osnovni princip ustavnih reformi - naveo je Bencun.

On je izrazio očekivanje da će ovogodišnji dogovor o amandmanima koji će nakon 12 godina omogućiti održavanje izbora u Mostaru biti okidač za ozbiljne izmjene izbornog zakonodavstva i drugih potrebnih reformi, sa izbornom formulom koja će se bazirati na principima jasne podjele vlasti u multietničkom društvu, a uz poštovanje svih međunarodnih standarda.

- Takav potez ispunio bi najmanje dvije preporuke od 14 izlistanih u Mišljenju Europske komisije o BiH kandidaturi za članstvo u EU - dodao je Bencun.

On se osvrnuo i na potrebu uklanjanja nekih od tehničkih i političkih prepreka BiH na njenom europskom putu, kao što su reforma Ustavnog suda i rješavanje problema stranih sudaca, te nekih nedovoljno mjerljivih uvjeta iz takozvane Agende "Pet plus dva", kada je riječ o zatvaranju OHR-a.

Uvodničar današnje rasprave pred Stalnim vijećem bio je bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

Dnevnik.ba

Tagovi: