StoryEditor
Koordinatorica stranke Možemo!

Benčić: "Spriječimo najdesniju Vladu u povijesti Hrvatske"

Piše desk  /  22.04.2024., 15:18h

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić i novoizabrani saborski zastupnici Možemo! Urša Raukar-Gamulin, Jelena Miloš, Damir Bakić i Gordan Bosanac održali su konferenciju za medije povodom dogovora o formiranju saborske većine.

"Želim reći da podcrtavamo da kao stranka podržavamo konstituiranje parlamenta kao prvog koraka i konstituiranje većine koja će onemogućiti stvaranje vlade HDZ-a i DP-a, što se čini da je smjer u kojem oni idu", započela je Benčić te dodala: "Postoji većina na drugoj strani koju čine one stranke koju su činile progresivnu opozciju, tu su i zastupnici Mosta i zastupncii nacionalnih manjina".

Benčić je poslala poruku i manjinama. "Spremni smo biti krajnje konstruktivni u slaganju takve većine. Jučer su se oko toga izjasnili IDS i Fookus kad su rekli da sigurno neće s HDZ-om. Prvo želim reći da pozivam sve druge aktere koji su spremni na to da se spriječi HDZ i stvaranje većine HDZ-a da se što prije o tome izjasne, da znamo postoji li prostor da se što prije stvori većina bez HDZ-a.Podržavamo da nacionalne manjine ostanu zajedno", rekla je Benčić.

"Želim im reći – neprelezak na tu stranu i nepodržavanje parlamentarne većine kontra HDZ-a i DP-a značilo bi da manjine odustaju same od sebe i ustavnog i pravnog položaja kojeg imaju u RH. Poruke koje su dolazile iz DP-a protiv srpske nacionalne manjine, a onda i građana srpske nacionalne manjine, poruke su koje idu u smjeru mijenjanja sustava položaja manjina u Hrvatskoj", dodala je.

‘Pozivamo ih da razmisle‘

"Stranke centra, uključujući one koje su s HDZ-om išle na izbore kao što je HSLS, pozivamo ih da razmisle hoće li dati podršku dosad najdesnijoj vladi ako dođe do dogovora HDZ-a i DP-a, jer vrijednosti za koje se zalažu oni i njihovi birači su vrijednosti koje će biti napadani ako se takva vlada formira", istaknula je Benčić.

"Smatramo da bi bilo važno da se svi koji možemo tvoriti tu buduću većinu da osim medijskih poruka da sjednemo na sastan zajedno, to treba napraviti najhitnije moguće jer je vrijeme u ovom trenutku ključan faktor. Stojimo na tome da je stvaranje većine koja će spriječiti dolazak na vlast najdesnije vlade u povijesti RH nama sada ključni cilj i da smo apsolutno konstruktivni i bit ćemo konstruktivni u razgovorima da se takva većina formira", rekla je.

Zatim se osvrnula i na Domovinski pokret i jesu li oni prihvatljivi Možemo i konstituiraju Sabor. "Ako će biti kontra HDZ-a da, ali ne vidimo da će to biti moguće. Postoji većina na ovoj strani". DP je već bio pozvan, odgovore ste vidjeli, navela je Benčić. "Ono što se govorilo o dvije struje, možda postoji dio koji je spreman ići kontra HDZ-a, ali moramo svi jasno reći da što više vrijeme odmiče, to manje tako izgleda", rekla je Benčić.

‘Jasno su rekli‘

"Poruke iz DP-a su bile vrlo eksplicitne, da neće ni u kojoj formi bilo s SDSS-om ili s nama. Jasno su to rekli. Ali, postoji većina na ovoj strani. Među tim strankama oko temeljnih demokratskih postulata može postojati konsenzus oko ključnih točaka koje u RH treba napraviti i da to ta parlamentarna većina može napraviti", istaknula je Benčić. Navela je da SDP s najviše mandata treba voditi te pregovore.

Što se tiče Andreja Plenkovića, kaže da smo vidjeli njegovu namjeru time što nosi HDZ-ovu listu za Bruxelles. "Je li to sigurna ili rezervna karta? Ovisi vjerojatno o ishodu pregovora s DP-om, ali sigurno je da si kartu kupuje, je li s fiksnim datumom ili s rastezljivim vidjet ćemo…" Osvrnula se na primjer Austrije gdje su zajedno konzervativni i zeleni. "Zelene stranke se razlikuju od zemlje do zemlje. Ima ih i konzervativnih. Mi spadamo u zelenu ljevicu. To su različiti konteksti", dodala je.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 13:01