StoryEditor
Geofizički odsjeka PMF-a

Bencetić Klaić: Podaci o zagađenju Zagreba sa stranice tvrtke za pročišćivače zraka

Piše hina  /  01.11.2021., 23:17h
Zvjezdana Bencetić Klaić s Geofizičkog odsjeka PMF-a rekla je u ponedjeljak kako je informacija o Zagrebu kao jednom od tri najzagađenija grada na svijetu prikupljena sa stranice tvrtke koja se bavi proizvodnjom uređaja za pročišćavanje zraka.

"Te informacije skupljene su s web stranice koju održava firma koja se bavi proizvodnjom uređaja za pročišćavanje zraka i objavljuje sve njoj dostupne podatke koji su prisutni na webu bez obzir na njihovu kvalitetu", kazala je Bencetić Klaić za Dnevnik HRT-a.

Uz podatke postaje državne mreže za praćenje kvalitete zraka tako ta stranica koristi i neke neobične izvore podataka poput "Tobacco Travno", dodala je.

Bencetić Klaić napomenula je da inače u ovo doba godine emisije onečišćujućih tvari jesu veće zbog grijanja i meteoroloških uvjeta pogodnih za veće koncentracije kao što su slab vjetar i magla ali i da obično sa prvom kišom i jačim vjetrom atmosfera se pročisti.

Ističe i kako nije bitno samo kolika je koncentracija u nekom satu nego i kroz dulje razdoblje.

Mediji su u ponedjeljak objavili podatke sa švicarskog portala IQAir da su u Zagrebu povišene vrijednosti lebdećih čestica u zraku te da je na trećem mjestu najzagađenijih gradova svijeta, iza Lahorea u Pakistanu i Delhija u Indiji.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:07