Article_Top_970x250

Beljak odlazi s čela HSS-a: "Svega mu je dosta"

izborni debakl

Beljak odlazi s čela HSS-a: "Svega mu je dosta"

srp 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak mogao bi do kraja tjedna podnijeti ostavku zbog izbornog poraza koji je doživjela njegova stranka u savezu s SDP-om.

Beljak je bio odan SDP-ov partner otkako je preuzeo stranku i zaokrenuo ju oštro ulijevo, smatrajući da je to pravi smjer HSS-a i ispravan nastavak izvorne politike Stjepana Radića. Činio je to u stalnoj borbi protiv konzervativnijeg dijela stranke. 

"Već mu je svega dosta. Predsjedništvu će ponuditi ostavku i predložiti raspisivanje izborne skupštine na kojoj će se moći kandidirati tko god želi", rekao je za Index izvor iz vrha HSS-a. Beljak je bio u stalnom sukobu s desnim dijelom stranke koji nikako nije pristajao na strateški savez s SDP-om, kao ni na progresivnu politiku koju je zagovarao predsjednik stranke,

Sam Krešo Beljak jučer je na Facebooku napisao da se smatra najvećim krivcem za poraz HSS-a.

"HSS kao stranka je uspio (nekako) preživjeti, a s osvojena dva saborska mandata imamo priliku pokušati ponovno graditi povjerenje birača koje smo očito poprilično izgubili. Najveći krivac za ovaj (ipak) neuspjeh sam naravno, kao predsjednik, ja osobno i od te odgovornosti ne mogu i neću bježati", napisao je Beljak koji je uspio ući u sabor na koalicijskoj listi i drži jedan od samo dva HSS-ova mandata.

Teško je predvidjeti kako će se stvari odvijati u HSS-u i kojim će putem nastaviti ta stranka. Među njima postoji veliki broj onih koji bi željeli da HSS bude konzervativna stranka i zazivaju povratak Marijane Petir i njoj sličnih političara. Uspije li to društvo preuzeti stranku, nije isključeno ni da Beljak izađe iz HSS-a.

"On s njima sigurno ne može, kao ni s HDZ-om. Siguran sam da mu je već dovoljno zlo što će morati gledati najcrnju desnicu u saboru, ne bi pristao da bude u istoj stranci s takvima", rekao je izvor iz HSS-a.

Dnevnik.ba

Tagovi: