Article_Top_970x250

Beljak: Možda i ja imam PTSP; Navijam da Plenković ostane na čelu HDZ-a

nedjeljom u dva

Beljak: Možda i ja imam PTSP; Navijam da Plenković ostane na čelu HDZ-a

velj 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: HRT

Predsjednik HSS-a i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak gostovao je u emisiji Nedjeljom u dva kod Aleksandra Stankovića.

Nedugo prije emisije završio je prosvjed u Samoboru, i to upravo protiv njega.

Najprije ga je Stanković pitao o prosvjedu.

"Znam tko je plaćao autobuse, sve mi je jasno, to je početak predizborne kampanje", rekao je.

Kaže i da će HDZ neminovno izgubiti izbore te kako ih najviše brine Zakon o provjeravanju porijekla imovine koji on predlaže. 

"Porezna nije odradila sve što je trebala", rekao je na pitanje zašto bi se sve još provjeravalo ako već se Porezna provjerava.

Uslijedilo je pitanje o njegovom karakteru te koliko ima problema zbog njega, pa čak i na društvenim mrežama. 

"Možda i ja imam PTSP. Ne znam, nisam išao kod liječnika da mi to utvrde. Iako sam i sam hrvatski branitelj, nisam išao da mi utvrde imam li PTSP, a samim tim i prava i mirovine koji iz toga proizilaze. Ovi koji su se okupili i koji tvrde da su predstavnici svih branitelja nisu se okupljali kad se radila pretvorba i privatizacija", poručio je.

Stanković ga je pitao kako se ne uspijeva suzdržati.

"Ja sam takav kakav sam. Lako me izbacit iz takta. Trudim se, bude mi žao, nikog ne mrzim, protiv sam nasilja i možda taj moj temperament se može složit u onu da pas koji laje ne grize", rekao je.

Dodaje i kako nije razmišljao o odustajanju od Twittera i Facebooka.

“Nikad nisam vjerovao u treći put, ali je činjenica da postoji biračko tijelo koje taj put traži. Bili su laburisti, pa Orah, pa Most, Živi id, pa je došao Mislav Kolakušić pa je to sada novi treći put - Škoro.

S tim da on ne ulazi  s pozicije centra, on je od samog početka radikalna desnica. Tako da će teško ostvariti rezultat kakav je imao Most jer mu je sužen kapacitet biračke baze”, rekao je i dodao kako treba čekati da vidimo s kim će izaći na izbore.

Misli i da je moguće da se HDZ i Škoro dogovore. "Taj treći put koji predstavljaju i Most i Škoro u principu jesu partneri odnosno mlađi brat HDZ-a", dodao je.

Otkrio je i kako navija da Plenkovič ostane na mjestu predsjednika HDZ-a.

"Navijam za njega, jer on predstavlja razum u toj stranci i branu onom najkonzervativnijem dijelu Hrvatske koji jača", kazao je.

"Ipak, nadam se da će ostati samo na mjestu predsjednika HDZ-a, ali ne i na mjestu premijera", dodao je.

Kada bi bio u prilici da participira u vlasti prvi potez bi mu bio donošenje Zakona o porijeklu imovine. Potrebno je i 'odčepiti' kapilare društva i provesti decentralizaciju na lokalne sredine po uzoru na najrazvijenije države. Puno dobrih ideja dolazi iz lokalnih sredina, a o ne još uvijek ovisi o centralnoj vlasti, smatra Beljak.

Također je kazao kako Hrvatskoj ne trebaju veliki rezovi - nego samo uvođenje reda. Kazao je kako je Samobor 50-tih i 60-tih imao najbolju organizaciju primarne zdravstvene zaštite na svijetu te da su i Skandinavci učili od njih.

"Priče o napuhavanju dugova neko koristi i ne vidim zašto se to ne bi moglo organizirati ponovno na način kako to žele građani", zaključio je.

Potvrdio je kako se HSS priprema za izbore i dogovaraju zajednički izlazak s SDP-om i drugim partnerima. Nije potvrdio informaciju da im se nude 3 sigurna mandata za ulazak u Sabor.

Jedino na čemu će HSS inzistirati, dodao je - da imaju predstavnike u svim izbornim jedinicama (tako da mogu raditi preferencijalnu kampanju) te da nema nikakve primisli o ulasku u bilo kakvu potencijalnu koaliciju nakon izbora.  

Smatra da opozicija, kad se okupi - može pobijediti HDZ i preuzeti vlast, tj. odgovornost za Hrvatsku. Na inzistiranje Stankovića da odgovori koje su to stranke kazao je kako se radi o 13 stranaka, a razgovara se o dvije opcije - da idu svi zajedno, ili u dva odvojena bloka.

Sve će biti jasnije kroz 10 do 15 dana, najavio je. U toj skupini, prema njemu - nije mjesto SDSS-u Milorada Pupovca koji kao manjina imaju svoje birače i nemaju klasičnu kampanju.

Dnevnik.ba