Article_Top_970x250

Beljak i dalje na čelu HSS-a, najavio promjenu retorike; Petir: Skupština je farsa

uvjerljivo pobijedio

Beljak i dalje na čelu HSS-a, najavio promjenu retorike; Petir: Skupština je farsa

srp 31, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Twitter

Krešo Beljak novi je stari predsjednik HSS-a. Tako je odlučilo 65 posto delegata Glavne izborne skupštine. Izborna komisija objavila je da je u izboru za predsjednika stranke sudjelovalo 610 od 965 delegata, utvrđeno je 609 važećih glasova i jedan nevažeći.

Krešo Beljak dobio je 508 glasova, a njegov protukandidat i glavni tajnik stranke Željko Lenart 101 glas. Beljak je naglasio da želi popraviti HSS, ali i svoje ponašanje i retoriku. Osim predsjednika stranke, Skupština je izabrala i šest potpredsjednika, tri birana člana Predsjedništva te članove i zamjenike članova Nadzornog odbora, Statutarnog povjerenstva i Časnog suda HSS-a.

- Danas je HSS izabrao novo vodstvo koje će voditi stranku sljedeće četiri godine. Hvala im na tim glasovima, zahvaljujem i svima onima koji su glasali za ostale članove, ali i onima koji nisu glasovali. I to je poruka i meni i svima nama, poruka koju ćemo jako dobro razumjeti, poruka da je HSS i dalje u problemima, poruka da se moramo najprije svi dobro odmoriti, udahnuti i nakon toga odmah vrlo brzo krenuti raditi jer pred nama su lokalni izbori na kojima je HSS oduvijek bio treća stranka u Hrvatskoj, rekao je Krešo Beljak novinarima u središnjici stranke.

Na pitanje novinara u čemu vidi optimizam da će HSS na predstojećeim lokalnim izborima ponovno biti treća stranka u Hrvatskoj, Beljak je rekao kako je na stranci da napravi balans između državne i lokalne politike te da će raditi na tome da velika većina HSS-ovih županijskih organizacija izađe na izbore sa svojim kandidatima.

O dijelu članova koji su izbornu skupštinu proglasili nelegalnom, Beljak je rakao da svatko tko ima sumnju u neregularnosti to može prijaviti nadležnim tijelima. Poručio je kako se HSS mora vratiti svojem starom sloganu "vjera u Boga i seljačka sloga", prvenstveno drugom dijelu jer bez sloge nema ni uspjeha.

- Vjerujemo da će uskoro biti i poništena ovakva nelegalna i nestatutarna izborna skupština, da će biti održana nova po statutu HSS-a gdje će svaki član moći se kandidrati, moći birati i biti biran. Htjela bih poručiti samo članovima HSS-a da ovo nije politička borba ili borba za neke interese unutar stranke, Ovo je borba za statutarni, zakoniti i demokratski HSS, kazala je ranije bivša potpredsjednica HSS-a Ana-Marija Petin.

Petir: Skupština je farsa

Saborska zastupnica Marijana Petir poručila je jučer u Saboru kako smatra da je Glavna izborna skupština HSS-a farsa te da se održava u nedemokratskom ozračju. Iz HSS-a nisu imali komentara na to jer Petir nije članica stranke.

Krešo Beljak, nakon velikog poraza na parlamentarnim izborima, trebao je časno odstupiti, rekla je Petir i dodala kako je bilo potrebno imenovati v.d. predsjednika, i to iz redova onih koji su neutralni i nisu zainteresirani za tu utrku, ali koji bi primjereno pripremili novu Skupštinu u normalnom roku i omogućili svima koji to žele da se kandidiraju, uključujući i to da vrate nas koje je Beljak nepravedno izbacio iz stranke.

Dnevnik.ba

Tagovi: