StoryEditor

Belgijsko tužiteljstvo otvorilo istragu o ruskom miješanju u Europskom parlamentu

Piše fena  /  12.04.2024., 14:26h

Belgijsko federalno tužiteljstvo otvorilo je istragu o ruskom miješanju u Europskom parlamentu. Premijer Alexander De Croo je to objavio u petak tijekom brifinga o belgijskom predsjedavanju Vijećem Europske unije, prenosi Belga.

Krajem ožujka, češke obavještajne službe objavile su da su otkrile postojanje mreže koju financira Moskva koja širi prorusku propagandu o Ukrajini putem vijesti Glasa Europe.

Ovo je ista stranica na kojoj su Filip Dewinter (Vlaams Belang) i njegov stranački kolega Filip Brusselmans dali intervju. Navodi se da su europski parlamentarci kontaktirani i plaćeni da promoviraju rusku propagandu.

Belgijske obavještajne službe potvrdile su postojanje ove mreže s aktivnostima u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Belgiju, rekao je De Croo u petak. Dodao je da su ciljevi Moskve jasni: "Pomoći da se izabere više proruskih kandidata za Europski parlament i da se ojača proruski narativ u toj instituciji".

De Croo je u petak kontaktirao češkog premijera Petra Fialu i predsjednika Evropske komisije i parlamenta, zalažući se za europski i nacionalni pristup.

Djela su kažnjiva u Belgiji jer se miješanje dogodilo na belgijskom tlu.

- Plaćanje nije izvršeno u Belgiji, ali uplitanje jeste - rekao je De Croo.

Novi nacionalni zakon, koji je stupio na snagu ovog tjedna, izričito cilja na miješanje. Belgijsko federalno tužiteljstvo je stoga pokrenulo ovu istragu.

Potrebna je i akcija na europskom nivou.

- Potrebno nam je više alata za borbu protiv ruske propagande i dezinformacija - rekao je De Croo.

Belgija je stoga zatražila od Eurojusta da se hitno sastane i razgovara o ovom slučaju.

De Croo je također izjavio da želi provjeriti da li im mandati europskog javnog tužitelja i Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) dozvoljavaju da slijede ovu rusku prijetnju.

- Ako ne, moramo produžiti te mandate - naveo je.

On će to pitanje pokrenuti na samitu EU sljedećeg tjedna u Briselu. Nije mogao potvrditi o kojim poslanicima je riječ.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 02:16