StoryEditor
rekordne cijene plina

Belgijska ministrica: S ovakvom cijenom plina EU čeka deset užasnih zima

Piše hina  /  29.08.2022., 15:59h

Cijene električne energije rastu u Europi, a ovaj tjedan su dosegle rekordne razine

Belgijska ministrica energetike upozorila je da će se zemlje Europske unije suočiti s pet do deset užasnih zima ako se ništa ne poduzme da se zamrzne cijena prirodnog plina, objavio je BBC.

Sve su veći pozivi za postavljanje gornje granice cijene plina na razini cijele EU i odvajanje cijene plina od cijene električne energije.

Države EU bore se s velikim povećanjem cijena energije otkako je Rusija, ključni opskrbljivač plinom, u veljači izvršila invaziju na Ukrajinu.  

Zemlje koje podržavaju Ukrajinu nastoje smanjiti ovisnost o ruskoj nafti i plinu, a Rusija je zauzvrat ograničila opskrbu. 

EU je prošle godine 40 posto svojih zaliha plina uvezla iz Rusije. 

Belgijska ministrica energetike Tinne Van der Straeten objavila je na Twitteru da je potrebno hitno zamrznuti cijene plina u Europi, dodavši da je veza između cijena plina i struje umjetna te da je treba reformirati.

"Idućih pet do deset zima bit će užasno ako ništa ne poduzmemo", upozorila je. "Moramo djelovati na izvoru na europskoj razini i raditi na zamrzavanju cijena plina", istaknula je Van der Straeten.

Cijene električne energije rastu u Europi, a ovaj tjedan su dosegle rekordne razine. 

"Moramo zaustaviti ovo ludilo na energetskim tržištima", rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer.

Cijene električne energije moraju pasti, rekao je Nehammer i pozvao EU da razdvoji cijene struje i plina.

"Ne možemo dopustiti (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu da svaki dan određuje europsku cijenu električne energije", dodao je.

Prirodni plin se još uvijek široko koristi za proizvodnju električne energije. Budući da su cijene plina porasle, i električna energija je skuplja. 

No ostaje visoka cijena pri veleprodaji električne energije čak i kad ona dolazi iz mnogo jeftinijih obnovljivih izvora.

Njemačka, najveći uvoznik ruskog plina u 2020. godini, nastoji povećati svoje rezerve plina prije zime unatoč tome što je Rusija smanjila isporuke.

Cilj joj je bio popuniti skladišta plinom do 85 posto do listopada pa je uvela mjere štednje energije.

Ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da su takve mjere, uz nabavu plina od alternativnih dobavljača, omogućile Njemačkoj da ispuni svoj cilj prije nego što je očekivano.

Procijenio je da bi se cilj od 85 posto mogao postići do početka rujna.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 14:11