StoryEditor
O novom zakonu

Begija Smajić zastupnike NSRS-a nazvala primitivnim: “Pišem ćirilicu bolje od vas”

Piše desk  /  16.09.2021., 07:14h
Od čega i koga štititi ćirilicu? Pišem ćirilicu bolje od svih vas, možda je više pišem od svih vas koji ovdje sjedite", poručila je ovo zastupnicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Begija Smajić, zastupnica zastupničke grupe Zajedno za BiH tijekom rasprave o prijedlogu o zaštiti, očuvanju i uporabi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

Smajić, koja je inače nastavnica matematike i fizike u Srebrenici, spomenuti zakon je nazvala bespotrebnim i beznačajnim.

“Ne možemo dopustiti ekskluzivitet upotrebe jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, nauštrb latinice i jezika bošnjačkog i hrvatskog naroda. U ravnopravnoj su uporabi jezici svih naroda i oba pisma. Nadalje, svakom građaninu je zajamčeno pravo uporabe svog jezika i pisma, bez mogućnosti uplitanja entitetskih vlasti, a na ovaj način se te ustavne odredbe krše. Zakon predviđa kaznene mjere za one koji u pravnom prometu ne koriste ćirilicu. Zakon prisiljava one koji ne govore jezikom srpskog naroda i ne koriste se ćirilicom da to moraju učiniti ako žele organizirati neki kulturni događaj. Na kraju se ostavlja mogućnost subvencija onih koji koriste ćirilicu. Ja sam nastavnica matematike i fizike, govorim i predajem na bosanskom jeziku, on se ne priznaje u entitetu u kojem radim. Vidite što je snaga bosanskog jezika, osporavaju ga, nitko ga ne štiti, a preživio je”, rekla je Smajić na posebnoj sjednici NSRS.

Kazala je da je jezik jači od zakona, bilo da ga štiti ili zabranjuje, te upitala “je li jak i superioran onaj narod koji drugom narodu kaže - nemaš pravo na svoj jezik?”, piše Srpska Info.

“Nama koji smo s druge strane takvih necivilizacijskih poteza to djeluje jadno i primitivno. Sve je ovo jako tužno i smiješno, jeftini igrokaz koji nas vodi u još veći primitivizam, u blato. Nemam probleme što netko svoj jezik naziva srpskim i piše ćirilicom, ali imam ako se meni to pravo zabranjuje. Vašu djecu će biti sram vašeg primitivizma, ali mene neće. Naša djeca komuniciraju mobilnim telefonima s istim skraćenicama, iskombiniranim engleskim riječima i našim padežima. Što ćete s tim uraditi?”, poručila je na kraju Smajić.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2022 05:58