StoryEditor

Begija Smajić: "Pozivam političke predstavnike Srba da skinu teret s pleća svog naroda"

Piše D  /  30.07.2021., 01:07h

"Kao majka ne želim da doživim sudbinu majke Hatidže, a moja djeca sudbinu njene djece, a moj muž sudbinu njengo muža. Oni koji danas nisu spremni priznati i osuditi zločin genocide, spremni su ga počiniti na mojim sinovima i mojim mužem", rekla je.

Ona je kazala kako poziva političke predstavnike srpskog naroda da skinu teret s pleća srpskog naroda, kako bi djeca živjela u miru i slozi.

"Djeca kojoj predajem u Srebrenici pokazuju da je to moguće, ali ih oni svojom retorikom zbunjuju, a nemaju pravo da to čine", kazala je.

O Dodikovoj najavi da treba smijeniti predsjedavajućeg Skupštine općine Srbrenica, Ćamila Duraković kazala je da je to moguće, a da se ni sam Duraković tome ne bi iznenadio.

U Banja Luci je u tijeku posebna sjednica Narodne skupštine RS-a, na kojoj se razmatraju izmjene Kaznenog zakonika RS-a i Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona BiH.

Na sjednicu su došli i lideri političkih partija iz RS-a, koji će imati mogućnost da se obrate poslanicima, kao i poslanici Koalicije zajedno za BiH, iako se špekuliralo da će možda bojkotirati sjednicu.

Sjednica se održava nakon što je Valentin Inzko, odlazeći visoki predstavnik u BiH, nametnuo izmjene Kaznenog zakona BiH, kojim se između ostalog zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Dnevnik.ba

27. rujan 2021 00:49