StoryEditor
odgovor iz HNS-a

BEGIĆ ODGOVORIO NEŠIĆU: Oluja je bila jedna od najčišćih operacija u povijesti ratovanja

Piše fena  /  01.08.2023., 17:21h

Voditelj odjela za branitelje i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora BiH i ministar branitelja Županije zapadnohercegovačke Mladen Begić izjavio je kako Vojno-redarstvena operacija Oluja bila legalna i legitimna operacija Hrvatskih snaga reagirajući tako na istup srpskog ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića koji je hrvatsku vojnu akciju nazvao zločinačkom.

Nešić je najavio kako će zatražiti od Uprave za koordinaciju policijskih tijela BiH sankcioniranje policajca Hrvata koji je na svome Facebook profilu postavio objavu o proslavi 28. obljetnice sjajne hrvatske pobjedničke akcije Oluje. Nakon toga krenula je prava hajka protiv ovoga mladića.

Ministar Mladen Begić koji je šef HNS-ova odjela za branitelje je održao lekciju iz povijesti ministru Nešiću navodeći da niti jednom presudom operacija Oluja nije problematizirana, prenosi Vecernji.ba.

“Vodstvo pobunjenih Srba u Hrvatskoj, nije prepoznalo da im je plan Z4, izrađen od veleposlanika Kontaktne skupine SAD-a, Rusije, Europske zajednice i Ujedinjenih naroda, ponuđen krajem siječnja 1995. jedina slamka spasa. Operaciji Oluja prethodile su temeljite vojne i diplomatske pripreme, uključujući i potpisivanje Splitskog sporazuma iz srpnja 1994. godine, na koji je muslimanski (bošnjački) politički vrh pristao tek nakon tragedije koju je proživjela Srebrenica, te političkog i vojnog savezništvo sa SAD-om, koji je na sve načine nastojao dati svoj doprinos u završetku rata u BiH. Nakon srpskog odbijanja plana Z-4, hrvatsko političko i vojno rukovodstvo pokrenulo je pitanje operacije Oluja.

General Ante Gotovine zaslužan je za najvećim dijelom za planiranje operacije Oluja i noć prije početka operacije donio je odluku o vojnom prodoru hrvatske vojske s Dinare. Ključnu ulogu u brzom slamanju srpskih snaga u Oluji imao munjeviti prodor 4. i 7. gardijske brigade HV-a s Dinare prema Kninu, što je bio faktor iznenađenja. Vojni i politički vrh tadašnje Srpske Krajine nije očekivao napad s Dinare, nego su očekivali napad iz pravca Hrvaca i Sinja.Da bi se osigurao bok snagama 4. i 7. Gardijske brigade u njihovom napredovanju prema Kninu, bilo je potrebno postaviti sustav aktivne obrane i onemogućiti mogući protuudar postrojbi Ratka Mladića iz pravca Mliništa, Šipova i Mrkonjić grada. U tom sustavu aktivne obrane od Grahova do Demirovca, sjeverno od Kupresa, bile su angažirane postrojbe iz sastava ZP Split (prostor od Grahova do zapadnog djela Glamočkog polja), ZP Mostar (prostor od zapadnog djela Glamočkog polja do padina planine Vitorog) ZP Tomislavgrad (od padina planine Vitorog do Demirovca) te tri gardijske brigade HVO-a i Specijalna policija MUP-a HRHB.

To su crte dostignute u vrijeme operacije Ljeto 95. koje su u međuvremenu inženjerijske uređene, zahvaljujući čemu je i onemogućeno nekoliko prodora srpskih snaga, pod zapovjedništvom Ratka Mladića, iz pravca Mliništa, Šipova I Mrkonjić grada. Za to vrijeme postrojbe iz sastava ZP Orašje i 4 gardijska brigade branile su tzv. Oraški džep i početkom kolovoza slomile srpsku operaciju poznatu pod kodnim nazivom “Osveta 95”. Operacija Oluja je bila jedna od najčišćih operacija u povijesti ratovanja”, napisao je ministar Mladen Begić u odgovoru državnome ministru Nenadu Nešiću.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 04:58