StoryEditor

Bećirović vrši pritisak na pravosuđe i relativizira zločine bošnjačke vojske: Utječe se na karakter rata

Piše desk  /  11.08.2023., 11:34h

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, oglasio se povodom informacije da je Tužiteljstvo BiH podignulo optužnice protiv 13 bivših pripadnika Armije RBiH, bošnjačke vojske, iz Višegrada, Foče i Goražda koji su osumnjičeni za ratne zločine počinjene nad Srbima u ovom dijelu Podrinja.

Bećirović je pozvao Tužiteljstvo na zakonito, nezavisno i profesionalno djelovanje. Istaknuo je kako ova pravosudna institucija ne smije biti alat u rukama za razaranje BiH.

- Nalazimo se u najtežoj situaciji od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, a Tužiteljstvo BiH ne poduzima konkretne korake s ciljem procesuiranja rušitelja ustavnog poretka države. Zašto do danas nitko nije procesuiran? Umjesto da budu procesuirani oni koji ruše državu, Tužiteljstvo BiH proganja heroje obrane Goražda, rekao je Bećirović.

Upozorio je na navodno selektivni pristup Tužiteljstva BiH u procesu podizanja optužnica protiv lica osumnjičenih za počinjenje ratnih zločina. Podsjetio je kako je VRS tijekom troipogodišnje opsade Goražda ubila 120 i ranila 428 djece. Nije pak rekao koliko je osoba ubila bošnjačka vojska u istom razdoblju.

- Ubijeno je 2.000 civila. Stoga je uvreda za sve građane ove zemlje odluka Tužiteljstva BiH da podigne optužnicu protiv onih koji su branili civile i djecu. Za te zločine još uvijek nije niko odgovarao, poručio je on. Nije paki uzeo u obzir da građani BiH srpske nacionalnosti upravo žele procesuiranje zločina nad svojim sunarodnjacima.

Kaže kako Tužiteljstvo BiH ignorira "A" listu koju je Haški tribunal na osnovu Rimskog sporazuma i Pravila puta dostavio našem pravosođu.

- Tužiteljstvo BiH podizanjem optužnica protiv branitelja koji su legalno branili međunarodno priznatu državu Republiku BiH, direktno i (ne)svjesno revizionistički utječe na karakter rata u BiH. Postupci usmjereni protiv onih koji su se, u skladu sa međunarodnim i nacionalnim pravom, branili, suprotni su ljudskoj i pravničkoj logici, zaključio je bošnjački član Predsjedništva.

Inače, za Bećirovića i još nekolicinu dužnosnika SDP u javnostima se otvoreno nagađa kako su zapravo "spavači SDA u stranci Nermina Nikšića".

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 02:38