StoryEditor
Član Predsjedništva Bih

Bećirović uputio u službenu proceduru preporuku za izradu i usvajanje zakona o plinu BiH

Piše fena  /  18.02.2023., 11:47h

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je 7. veljače u službenu proceduru preporuku za izradu i usvajanje zakona o plinu Bosne i Hercegovine, a koja bi se trebala naći na dnevnom redu predstojeće sjednice Predsjedništva BiH.

Središnje mjesto u prijedlogu Bećirovića ima ukidanje neustavnih entitetskih regulatora i uspostava državnog regulatora za oblast prirodnog plina s adekvatnim ovlastima i instrumentima za njihovu provedbu.

Predmetni prijedlog se bazira na odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, preuzetim obavezama prema Europskoj uniji (EU) i Energetskoj zajednici, a s ciljem uspostave jasnih pravila u sektoru prirodnog plina i razvoja tržišta i konkurencije u skladu sa važećim energetskim paketima EU.

Prijedlog je upućen s ciljem rješenja pitanja diverzifikacije izvora i bolju opskrbu prirodnim plinom, s boljim cijenama i drugim povoljnijim uvjetima za sve građane i narode Bosne i Hercegovine.

Također, to je važan korak u rješavanju otvorenih postupaka prema BiH od Energetske zajednice.

Ovakav sustavni pristup u rješavanju pitanja iz oblasti energetike usvajanjem jedinstvenog, adekvatnog i funkcionalnog zakona o plinu s uspostavom državnog regulatora za oblast prirodnog plina predstavlja jedini ispravan način rješavanja i pitanja pojedinačnih projekata u ovom sektoru, priopćeno je iz Bećirovićevog ureda.

Time se, kako se navodi, napuštaju neodgovarajući i evidentno neuspješni dosadašnji pristupi regulacije ovog sektora u zajedničkom paketu s električnom energijom, ali i pristup zanemarivanja plinskog sektora i fokusiranja samo na pitanja regulative iz oblasti električne energije.

Prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića odnosi se i na rješavanje lokacije kapaciteta, razvoja transportne mreže, balansiranja, tržišta plina, uspostave jedinstvenih mrežnih pravila, certifikacije i razdvajanja operatora transportnog sustava i brojna druga važna pitanja za sektor prirodnog plina, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:11